KOS rekapituluje: Obdivovali náš repertoár, krásný zvuk i hudební invenci

Začátek nového školního roku znamenal pro pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl náročné období plné vystoupení na významných hudebních akcích. Některá z nich měla i mezinárodní rozměr. Patří mezi ně bezesporu koncert na Staroměstském náměstí v Praze v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Mladá Praha.



Zuzana Fruniová, neděle 4. ledna 2015
Magazín > Sborový život

Vánoční koncert sboru KOS ve Velkém sále Smetanova domu

Festival se konal pod záštitou 1. místopředsedy Senátu Parlamentu České republiky Přemysla Sobotky, akci zaštítila i Věra Čáslavská. Mladá Praha letos absolvovala svůj 23. ročník, což svědčí nejenom o oblibě hudební akce, ale také vynikajícím renomé, které si vydobyla za uplynulé roky. Letošní vystoupení se konala ve dnech 5. - 25. září, a to ve třinácti místech republiky. Zmiňme alespoň zahajovací koncert ve Valdštejnském paláci v Praze, či koncert v jezdeckém sále zámku v Litomyšli. Festival se zaměřuje na podporu vynikajících začínající umělců a těles v oblasti vážné hudby. „Bylo pro nás vyznamenáním i odměnou zároveň, že jsme v rámci festivalu byli vyzváni k vystoupení vedle vynikajících mladých umělců,“ komentuje sbormistr KOSu Milan Motl.

Rozběhnutý kolotoč vystoupení pokračoval účinkováním v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Talichův Beroun, který se konal ve dnech 7. října – 11. listopadu. „Během samostatného večera zazněla vokální hudba od renesance po současnost, ve druhé půli pak Missa brevis Jiřího Pavlici za doprovodu Litomyšlského symfonického orchestru,“ uvádí sbormistr Milan Motl k programu, který měli možnost vyslechnout návštěvníci koncertu v podání mladých hudebníků z litomyšlské pedagogické školy. O tom, že se jejich vystoupení se líbilo, svědčí i ohlasy posluchačů. „Koncert sboru byl pro nás hlubokým hudebním zážitkem. Obdobný názor měli i další posluchači, s nimiž jsme hovořili,“ píší Jiřina a Dalibor Hejdovi a pokračují: „Obdivovali jsme repertoár a jeho provedení, hudební invenci, dokonalou organizaci i disciplínu. Z vlastní zkušenosti víme, že dovést současné studenty k těmto výsledkům není vůbec jednoduché. Vyžaduje to nesmírnou píli, houževnatost a charizma.“

Ani touto účastí na berounském festivalu není výčet aktivit KOSu v uplynulém období konečný. Jmenujme tak alespoň ještě vystoupení sboru, která se odehrála v rámci Roku české hudby. Jedná se o mimořádnou kulturní událost, jejíž tradice započala od velkých oslav výročí Bedřicha Smetany v roce 1924. V prostorách Filharmonie Hradec Králové se 6. října konal koncert pod názvem Musica viva. Poslední listopadový den t.r. KOSáci vystoupili opět v Praze. Za doprovodu Velké muziky ZUŠ Střezina Hradec Králové zazpívali v Českém muzeu hudby na koncertě s podtitulem Advetní zastavení. Vedle KOSu vystoupila také další výtečná tělesa: dětský pěvecký sbor Ondrášek Nový Jičín a Foerstrovo komorní pěvecké sdružení. Oba koncerty pořádala organizace na podporu neprofesionálních uměleckých aktivit – NIPOS ARTAMA Praha. „Těší nás, že jsme oslovováni organizátory takových akcí, kde vystupují špičkoví neprofesionální i profesionální umělci. Vystupování na tomto poli je pro nás zavazující a klade vysoké nároky na přípravu jednotlivých koncertů ať již na domácí půdě či v zahraničí. Dobré jméno se získává těžce, ještě těžší je si renomé udržet,“ konstatuje Milan Motl.

Vánoční notou pak KOSáci naladili posluchače také 10. prosince na zámku v Chroustovicích a dvěma koncerty pro litomyšlské publikum 15. prosince 2014 ve Velkém sále Smetanova domu, kde nechyběly ani scénické invence KOSu, nakonec přišel i sněhulák.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)