Festival EUROPA CANTAT XVI Mohuč 2006

Ve dnech 28. června až 6. srpna 2006 bude Mohuč místem konání mezinárodního sborového festivalu EUROPA CANTAT XVI. Poprvé po 45 letech (naposledy v Pasově roku 1961) se bude festival konat na území Německa.



tisková zpráva Europa Cantat, středa 20. října 2004
Magazín > Zahraničí

13. září roku 2004 bylo založeno sdružení Europa Cantat Mainz 2006 e.V., aby převzalo zodpovědnost za přípravy a organizaci mohučského festivalu. Předsedou sdružení byl zvolen Jeroen Schrijner, prezident Europa Cantat. Jeho zástupcem je Peter Krawietz, šéf kulturní správy města Mohuči. Barbara Bieri-Kilmek, pokladník Europa Cantat, byla zvolena pokladníkem sdružení.

Dalšími členy výboru jsou Carmen Bender (Pfälzischer Sängerbund, Chorjugend im Deutschen Sängerbund), Dr. Jürgen Hardeck (Kultursommer Rheinland-Pfalz e.V.), Petra Kicherer (kulturní referentka města Mohuči), Alfonz Moritz (Ministerstvo pro vědu, doškolování, výzkum a kulturu státu Rheinland-Pfalz) a Helmut Steger (Arbeitskreis Musik in der Jugend e.V. - Bundesverband). Jako reprezentant mládeže byl do výboru kooptován Daniel Kunz (Europa Cantat).

Jedenáct zakládajících členů sdružení jsou: Europa Cantat - Evropská federace mladých sborů, město Mohuč, stát Porýní-Falc (zastoupený ministerstvem zodpovědným za kulturu), Kulturní léto Porýní-Falc (Kultursommer Rheinland-Pfalz e.V.), Arbeitskreis Musik in der Jugend e.V. - Spolkový svaz, Arbeitskreis Musik in der Jugend e.V. - Musik in der Jugend e.V. - Regionální svaz Porýní-Falc / Sársko, Arbeitskreis Musik in der Jugend e.V. - Zemský svaz Hessensko, Chorjugend im Deutschen Sängerbund e.V., Pfälzischer Sängerbund e.V., Sängerbund Rheinland-Pfalz e.V., Hessischer Sängerbund e.V.

Na základě své vynikající sborové kultury, svého kulturního významu a své ideální infrastruktury bylo město Mohuč zvoleno již na konci roku 2002 místem konání festivalu Europa Cantat XVI. V červenci 2006 je očekávána účast přibližně 2500 mladých zpěvaček a zpěváků v Mohuči. Konečný program bude zveřejněn v polovině roku 2005, níže nabízíme malou ukázku.

Ukázka z hudebního programu festivalu

Na přelomu července a srpna 2006 se Mohuč promění ve zpívající město. Několik tisíc zpěvaček a zpěváků se setkají, aby spolu objevovali nová i stará díla, aby se navzájem poslouchali, aby naplnili mohučské kostely, sály a náměstí sborovou hudbou celého světa a aby prostřednictvím osobních kontaktů objevovali ostatní kultury.

Festival Europa Cantat XVI nabízí sborům z Porýní-Falci a Hesenska, z ostatních částí Německa i z celé Evropy a ze zámoří možnost podílet se rozličnými způsoby na mohučských akcích a představit svůj hudební program.

Účastníci mohou zároveň v každodenních zkouškách nastudovat nejrůznější díla:

• sborově symfonická díla klasické hudby od starých mistrů po kompozice 20. století

• duchovní i světská sborová díla známých i méně známých evropských skladatelů různých období

• pro sbory komponovanou nebo aranžovanou hudbu z oblasti popu, jazzu, gospelu, lidové hudby, opery nebo sborového divadla, částečně s choreografickými prvky až k tanci

• sborovou literaturu pro smíšené sbory, mládežnické sbory, mužské sbory, ženské sbory, dětské nebo dívčí sbory, a také vokální ansámbly i sólisty

• premiéry děl velkých mistrů nebo mladých perspektivních skladatelů

• zvláštní projekty pro regionální a národní mládežnické sbory a vybrané chlapecké sbory

• a další

Kdo by stále neměl dost, může na pohostinských koncertech vysoce hodnocených sborů a vokálních ansámblů objevovat další drahokamy vokální hudby a v nejrůznějších denních hodinách v malém i velkém obsazení, plánovaně či spontánně zpívat s ostatními.

Europa Cantat XVI bude budovat mosty: mezi mladými a starými, mezi hostitely a hosty, mezi zeměmi a kulturami, napříč stoletími, k divadlu, tanci, literatuře a výtvarnému umění. Také Rýn se svými mosty bude přitom tematizován.

Vrcholem festivalu bude 1. sprna pořádané setkání tisíců zpěváků a zpěvaček na skále Loreley (spojené s lodní plavbou romantickým údolím Rýna) s napínavým společným programem. Zejména sbory z Porýní-Falci a Hesenska, ale i ze sousedních spolkových zemí, jsou srdečně zvány účastnit se této zvláštní události a setkat se zde s ostatními účastníky festivalu. Při zpáteční cestě do Mohuči budou hostující sbory ve městech a obcích na levém i pravém břehu Rýna při společných koncertech s místními sbory blíže poznávat hostitelskou krajinu - světové dědictví Unesco Mittelrheintal.

Podílet se aktivně na tomto festivalu může každý, kdo rád zpívá - sám, s rodinou, ve skupině nebo s celým sborem - a kdo chce prožít sborovou hudbu ve všech jejích podobách (zpěváci a zpěvačky, budoucí i zkušení sbormistři, studenti, hudební zájemci), po celou dobu trvání festivalu nebo jen na pár dní. Dokonce i jednodenní návštěvníci jsou srdečně vítáni a získají skvělé hudební zážitky.

Pokud jsme vzbudili váš zájem, zablokujte si ještě dnes ve svém kalendáři termín 28. července až 6. srpna a sledujte aktuální informace na www.ec2006.de. Podrobnosti a registrační brožury budou rozesílány od léta 2005.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)