Happening Pamatuj! 2014 již tuto sobotu

Vážíme si každého zpěváka z více než 60 vokálních souborů, kteří se připojili k happeningu PAMATUJ! 2014, jež je připomínkou největší hromadné vraždy v historii naší země, ale také podporou demokratických tendencí ve společnosti, ve které žijeme. Co nejsrdečněji zveme všechny občany naší země na náměstí i jiná místa v ČR, ve kterých se happening bude odehrávat.



Marek Šlechta, středa 5. března 2014
Magazín > Sborový život

Sborového happeningu Pamatuj! se v loňském roce zúčastnili i všichni studenti SPgŠ v Boskovicích

Nahlédněte do seznamu míst a sdružení, která se k happeningu přihlásila a připojte se i se svým sborem!

Zuzana Roithová o happeningu Pamatuj! 2014

V noci 8. března uplyne 70 let od zavraždění 3792 československých občanů v plynových komorách. Čechoslováci, muži, ženy a děti, kteří se provinili jen tím, že se narodili jako Židé byli první ze skupin rodinného tábora z terezínského ghetta, které v roce 1944 zahynuly v Osvětimi rukou nacistů a jejich pomahačů. Šlo o největší jednorázovou hromadnou vraždu v dějinách naší země.

Sdružení Geshem.cz již loňský rok přišlo s nápadem důstojné připomínky této události. Happening PAMATUJ!, při kterém budou v sobotu 8. března vokální sbory po celé ČR zpívat tři z písní, které zpívaly před sedmdesáti lety oběti nacismu cestou do komor smrti: Hatikvu, Shema Israel a Kde domov můj.

Tuto iniciativu podporuji a ráda jí připomínám, aby dosáhla co největšího ohlasu. Veřejná připomínka strašného zla, které se odehrálo před historicky krátkou dobou je potřeba - zlo se neděje jen kvůli jeho strůjcům, ale i kvůli slušným lidem, kteří zapomenou nebo zůstanou pasivní v tváři extremismu, rasismu a primitivní vášně rozdmýchávajícího populismu. S písněmi blízkými obětem nejstrašlivějšího zla evropských/moderních? dějin uctíme jejich památku i připomeneme potřebu se stavět aktivně zlu v nás i ve společnosti.

Více informací lze nalézt na webové stránce www.geshem.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)