„Jiří Pavlica 60“

1. prosince 2013 se dožil svých šedesátin jeden z nejvýznamnějších představitelů naší současné hudební scény, skladatel, zpěvák, instrumentalista i vtipný konferenciér, primáš cimbálové muziky Hradišťan Jiří Pavlica. Malým připomenutím jeho skladatelské tvorby byly i dva koncerty s příznačným názvem „Jiří Pavlica 60“, které se konaly v Ostravě a v Olomouci. Za přispění Nadace Život umělce je zorganizoval Smíšený komorní sbor Ateneo Univerzity Palackého v Olomouci a Ženský pěvecký sbor Duha Ostrava.



Lenka Russová, čtvrtek 6. února 2014
Magazín > Sborový život

ŽPS Duha a SKS Ateneo

Program koncertů byl do jisté míry „předurčen“ jejich dobou konání v čase adventním. To umožnilo použít osvědčené, divácky velmi žádané a atraktivní tituly. První polovinu tvořily Moravské koledy - úpravy známých moravských koled pro ženský nebo dětský sbor s muzikantsky hřejivým instrumentálním doprovodem cimbálové muziky. Hradišťan, ani oslavenec z důvodu pracovní zaneprázdněnosti nemohli být přítomni, ale spolupracující cimbálová muzika Tolar s uměleckým vedoucím Petrem Kolárem byla při veřejném provedení adekvátním partnerem. ŽPS Duha Ostrava, který byl na ostravském koncertě ještě doplněn Ostravským dětským sborem, předvedl na všech koncertech precizní výkon, který se po právu dočkal výrazné pozitivní odezvy v publiku. Celý koncert dirigoval doc. Pavel Režný, který v současné době stojí v čele všech tří zúčastněných sborů. Za jeho vedení a nadšení pro sborovou práci mu patří z řad členů i publika velký obdiv.

Druhou část koncertu zaplnily vybrané části Missa brevis - patrně nejhranějšího vokálně instrumentálního díla Jiřího Pavlici. Orchestrální doprovod obstarali vynikajícím způsobem studenti kroměřížské konzervatoře (smyčce), členové posádkové hudby Olomouc (dechy) a hráči MFO (bicí nástroje). Sólové party jako hosté přednesli Natálie Tichánková a Pavel Režný - studenti oboru muzikálové herectví DIFA JAMU Brno. Rovněž SKS Ateneo UP Olomouc, který prošel na podzim výraznou generační obměnou, se představil ve výborné kondici.

V samotném finále se spojili všichni účinkující při provedení koledy Vítej malé Jezulátko (J.O.Novotný - spart. J. Pavlica) a Sanctus z již zmiňované Missy Brevis. Publikum ocenilo předvedený výkon bouřlivým potleskem a vynutilo si i přídavek.

Návštěvníci koncertů si odnášeli hluboký umělecký zážitek. Opět došlo k naplnění známých pavlicovských tři P - pohlazení, poznání a poselství.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)