Jubilejní 45. sezona Smíšeného pěveckého sboru Fontána Mariánské Lázně

V letošním roce slaví Smíšený pěvecký sbor Fontána Mariánské Lázně již 45. výročí založení. Zpěváci a zpěvačky po každoročním svátečním adventním a vánočním koncertování rozhodně nesložili ruce do klína a začali připravovat nový repertoár.



Ludmila Míková, Eva Streblová, pátek 2. srpna 2013
Magazín > Sborový život

Smíšený pěvecký sbor Fontána na slavnostním koncertě k pětačtyřicátému výročí sboru

Sezonu jsme zahájili hned 3. ledna koncertem v domově pro seniory v Mariánských Lázních a znovu jsme zde zpívali po Velikonocích začátkem dubna. Našim starším spoluobčanům vždy uděláme radost lidovými písničkami, duchovními skladbami či spirituály.

29. března jsme měli tu čest zpívat ve Společenském domě Casino na Velikonočním koncertě. Společně s Karlovarským pěveckým sborem jsme pod vedením dirigenta Martina Peschíka a za doprovodu Západočeského symfonického orchestru provedli Mozartovo Requiem. Spolupráce se symfonickým orchestrem je pro nás vždy velkým zážitkem a uvědomujeme si, že takovou šanci většina sborů nemá.

Mozartovo Requiem jsme si zopakovali ještě 24. května v Praze-Nebušicích v kostele sv. Cyrila a Metoděje společně se sbory Chorus Egrensis (Aš), Cubitus (Loket), Vivat musica (Kraslice) a orchestrem, který tvořili muzikanti z celých západních Čech. Jednalo se o absolventský koncert ašské sbormistryně Bc. Alexandry Benešové s průvodním slovem herečky Gabriely Vránové. Ve stejné sestavě sbory předvedly tentýž den Mozartovo Requiem i v nejzápadnější výspě naší vlasti – na nočním koncertu v rámci akce „Noc kostelů“ v Hranicích u Aše.

2. května se konal v mariánskolázeňském kostele Nanebevzetí Panny Marie 1. koncert již 14. ročníku Mariánského festivalu duchovní hudby, který pořádá náš sbor za podpory Města Mariánské Lázně. Duchovní skladby A. Vivaldiho, G. Pogatschnigga, D. S. Bortňanského, H. Villa-Lobose, J. Slimáčka či Sonji Poorman doplnily tentokrát instrumentální skladby J. S. Bacha, F. Burgmüllera, A. Vivaldiho, a G. Furého v podání violoncellistky Radky Králové a kytaristy Jana Štěpánka. Publikum v téměř zcela zaplněném kostele vytvořilo navzdory kostelnímu chladu velmi příjemnou a hřejivou atmosféru.

2. koncert Mariánského festivalu duchovní hudby uspořádal sbor Fontána 20. června – tentokrát plně ve své režii. Kromě drobných duchovních skladeb zazněla Missa brevis Zdeňka Lukáše.

Jubilejní sezona vyvrcholila v sobotu 8. června 2013 slavnostním koncertem v Městském divadle v Mariánských Lázních, který byl již 755. hudebním vystoupením od založení Fontány.

Hostem koncertu byl prestižní německý sbor Chorgemeinschaft Kai Müller ze Stuttgartu, což je hudební společnost složená ze 6 samostatných sborů. V divadle se představila jeho komorní sekce pod vedením dirigenta Kai Müllera. Němečtí zpěváci nadchli publikum zejména moderní džezovou mší Missa in Jazz z roku 2006 od soudobého německého skladatele Petera Schindlera (nar. 1960). Posluchače pobavila i parodie na klasické operní árie Insalata Italiana od Richarda Genée (1823-1895). Při ní němečtí sólisté překvapili kromě výborného zpěvu i komediálním talentem.

Sbor Fontána předvedl v první části koncertu klasický repertoár – 4 písně z půvabných Moravských dvojzpěvů Antonína Dvořáka a jásavou moderní skladbu Gloria s džezovými prvky od Sonji Poorman (nar. 1955). Druhá část vystoupení byla věnována nestárnoucím skladbám Jaroslava Ježka (Život je jen náhoda, Don Juan, Svítá), které sbor nově nastudoval k této slavnostní příležitosti. Na závěr vystoupení nechyběly české a moravské lidové písně, jejichž rozmanitost, energie i jímavost potěšily vnímavé publikum i naše německé kolegy a hosty.

Koncert měl též slavnostní intermezzo, při kterém zástupce Unie českých pěveckých sborů (UČPS) dr. Stanislav Smítka předal zasloužilým zakládajícím členům Fontány nejvyšší vyznamenání – zlatý odznak UČPS s českými granáty. Oceněna byla dr. Anna Poláková spolu s Václavem Sedlákem, prof. Františkem Kopeckým a Ing. arch. Janem Pelnářem. Posledním dvěma jmenovaným je již přes 90 let a zpěv určitě přispěl k jejich dlouhověkosti a dobré kondici. Ocenění bude dodatečně předáno také Ing. Erice Knittlové, která byla v době koncertu nemocná.

Koncertní sezonu jsme zakončili 22. června v Ostrově s našimi přáteli ze sboru Orbis pictus společným koncertem v bývalém piaristickém kostele, který byl v nedávné době citlivě zrestaurován. Na závěr koncertu oba sbory zazpívaly společně skladbu Gloria od Sonji Poorman a africký tradicionál Siyahamba, který na africký buben doprovodila ostrovská sbormistryně Lenka Kozohorská. Po koncertu se oba sbory vydaly do Krušných hor. V osadě Mariánská v penzionu Lesanka jsme všichni strávili příjemný večer v přátelském duchu se zpěvem a country tanci. Členové Fontány se další den vydali ještě za poznáváním krás Krušných Hor – na Klínovec, na božídarská rašeliniště a do Jáchymova.

Přejeme našemu sboru ještě mnoho dalších úspěšných akcí a mnoho sil do další činnosti.

Smíšený pěvecký sbor FONTÁNA Mariánské Lázně

byl založen roku 1968 při KASS Mariánské Lázně, od roku 1992 působí jako samostatné umělecké těleso. Během své existence nastudoval a uvedl řadu rozsáhlých vokálních skladeb českých i světových autorů (např. Haydn: Stvoření; Dvořák: Stabat Mater, Svatební košile, mše D dur; Beethoven: Fantazie c moll, 9. symfonie s Ódou na radost; Ryba: Česká mše vánoční, Lukáš: vánoční mše Radujme se všichni v Pánu, Janáček: Mše B dur, Mozart: Missa brevis in C, Requiem, Vivaldi: Gloria in D) a během četných koncertů doma i v zahraničí předvedl posluchačům skladby ze svého rozsáhlého repertoáru, který zahrnuje vedle duchovních písní 15.-19. století i italské madrigaly, české a evropské lidové písně, americké spirituály v originále i českých úpravách, písňové cykly od A. Dvořáka, B.Smetany, V. Felixe a P. Ebena, operní sbory z děl domácích a světových skladatelů i cykly vánočních písní od A. Tučapského, A.Michny z Otradovic nebo F. Štekera.

Sbor vedený panem Pavlem Urbanem, absolventem plzeňské konzervatoře, má kolem 40 členů. V minulých letech podnikl úspěšné zahraniční cesty do Itálie, Německa, Rakouska, Francie, Polska, Dánska, Velké Británie a na Isle of Man, kde úspěšně propagoval nejen krásu české národní hudby i naši muzikálnost, nýbrž přispěl i k dobré propagaci Mariánských Lázní ve světě. Rovněž jeho spolupráce a společná vystoupení s pěveckými sbory z USA, SRN, Velké Británie, Francie a Itálie hovoří o jeho mezinárodním renomé.

Sbor každoročně spolupracuje se Západočeským symfonickým orchestrem, tradicí se staly společné vánoční a velikonoční koncerty. Účastníme se pravidelně zahájení lázeňské sezony, pořádáme kolonádní, adventní i vánoční koncerty, výchovné koncerty i koncerty v domově pro seniory v Mariánských Lázních. Náš sbor organizuje Mariánský festival duchovní hudby v Mariánských Lázních.

Celkem 28 členů sboru je držitelem zlatého odznaku UČPS (z toho 4 s granáty) a 8 členů je držitelem stříbrného odznaku UČPS.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)