Pocta zakladatelům Severáčku, manželům Uherkovým v Letařovicích

V sobotu 21. září 2013 se v Letařovicích u Českého Dubu uskuteční mimořádná událost – slavnostní odhalení pamětní desky zakladatelům Severáčku, manželům Jiřině a Milanovi Uherkovým.



Silvie Pálková, pátek 20. září 2013
Magazín > Sborový život

Bývalí členové Severáčku na únorovém koncertě k poctě Milana Uherka

archiv sboru / Severáček

Původcem této myšlenky jsou bývalí členové sboru, které pojí se Severáčkem nejen vzpomínky na krásně strávené dětství, ale též možnosti si zazpívat na severáčkovských koncertech. Bývalí členové sboru naposledy zpívali v únoru tohoto roku, kdy společně se severáčkovskými dětmi vzdali hold památce Milana Uherka (1925 – 2012). Nyní se opět sejdou, aby odhalili pamětní desku, která bude zdobit letařovický Bartošův mlýn, kam Severáček jezdí pravidelně od roku 1960 na letní soustředění. Slavnostnímu aktu bude předcházet koncert v letařovickém kostelíčku. Tento koncert je mimořádný právě tím, že zde vystoupí pouze bývalí členové sboru s širokým repertoárem, který zahrnuje skladby od renesančních autorů (Lasso, Palestrina, Campanus Vodňanský) po českou sborovou tvorbu 19. a 20. stol. (Dvořák, Smetana, Raichl, Uherek). Sbor vystoupí pod taktovkou současné umělecké šéfky Severáčku Silvie Pálkové.

„Toto setkání pro mne znamená hrozně moc – pocta manželům Uherkovým, kteří obrovským způsobem ovlivnili můj život, možnost si společně zazpívat a zavzpomínat si, setkání s přáteli – velmi se těším“, uvedla jedna z bývalých členek, která Severáček absolvovala před 30 lety, Lenka Ryšánková.

Koncert začíná v 15.00 hod. v kostele sv. Jakuba Většího v Letařovicích, poté se bývalí členové, hosté i veřejnost přesunou k Bartošovu mlýnu ke slavnostnímu odhalení pamětní desky a večer bude zakončen ve zkušebně mlýna promítáním filmů a dokumentů ze života Severáčku a samozřejmě také vzpomínáním na léta strávená ve sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)