PS Martinů a Třinecký komorní orchestr zakončili koncertní sezónu v italských lázních

Konec koncertní sezóny 2012/2013 si sboristé Martinů spolu se svými muzikantskými kolegy z TKO užili opravdu stylově. V době prázdnin a dovolených se vydali na cestu do zahraničí, konkrétně do italského lázeňského městečka Montecatini Terme, které hostilo ve dnech 24. a 28. července 2013 pěvecké sbory a orchestry z celého světa v rámci 6. ročníku mezinárodní hudební přehlídky Toscana Music Festival.



Lenka Garbulinská, úterý 27. srpna 2013
Magazín > Sborový život

PS Martinů a Třinecký komorní orchestr na Toscana Music Festival

PS Martinů

Třinečtí hudebníci absolvovali v Toskánsku dva koncerty. Na první z nich se zpěváci vydali z náměstí Piazza del Popolo v průvodu ve společnosti dalších sedmi hudebních těles celým městem, aby v areálu lázní Piazzale Tettuccio prezentovali svou zemi krátkým vystoupením. Nádhernými prostory lázní ze 17. století tak zněly skladby v němčině, ruštině, rumunštině, češtině i čínštině. Zvolit repertoár pro tento koncert nebylo pro sbormistra PSM nijak náročné. „Přání pořadatelů festivalu bylo zařadit na toto vystoupení skladby českého folklóru, proto zde mimo jiné zaznělo všem na Třinecku známé Ospalčisko od V. Štývara,“ vysvětluje Michal Zátopek. Lidový repertoár, doprovod na housle, o který se postaraly Alena Kostková a Marcela Vimrová, harmonika i stylové horalské klobouky na hlavách zpěváků vytvořily skvělou atmosféru, typickou pro moravský kraj, kterou ocenil i ředitel festivalu Peter Laskowski. Moravský folklór natolik okouzlil i hosty z Číny, kteří celý koncert natáčeli v přímém přenosu, že k interwiev pozvali i organizační vedoucí PS Martinů.

Hlavní koncert festivalu se konal v obrovských prostorách basiliky Santa Maria Assunta v pozdních večerních hodinách. Pěvecké sdružení Martinů, které koncert zahájilo, představilo opravdu pestré vystoupení. „Chtěli jsme se v Itálii prezentovat skladbami místních autorů, a proto jsme vedle R. Stoope, C. Francka nebo Jasińského zařadili italské skladatele Pergolesiho a Vivaldiho. Abychom podtrhli kvalitu skladeb, přizvali jsme na koncert operní zpěvačku Martu Reichelovou z Brna, která se sborem spolupracuje již mnoho let. Její překrásná sóla i skvělé vystoupení sboru mě přesvědčilo o tom, že má cenu obětovat čas pro nácvik náročného repertoáru, neboť jen tak se sbor posune dál. Za krásně zvládnutý koncert v Toskánsku jsem na své zpěváky opravdu pyšný,“ svěřil se Michal Zátopek. „Jsem rád, že jsme jej mohli absolvovat spolu se svými hudebními přáteli z Třineckého komorního orchestru, s jejich doprovodem skladby Stabat Mater i vlastním sólovým vystoupením TKO jsme publiku mohli nabídnout opravdu krásný hudební zážitek.“

„Zájezd do Itálie jsme si skvěle užili, byl pro nás všechny odměnou za náročnou práci v celé koncertní sezóně. Kromě koncertů jsme si mohli vychutnat i krásy Toskánska, odpočnout u moře, obdivovat historii. Itálie byla vrcholem právě končící sezóny a bude snad i skvělým startem a velkou inspirací do té nadcházející,“ sdělila Lenka Garbulinská, organizační vedoucí sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)