V českých luzích a hájích

Ve skladbě Z českých luhů a hájů, která je součástí symfonické básně Má vlast, vyjádřil Bedřich Smetana myšlenky a pocity, které se ho zmocňují při pohledu na českou krajinu. Tuto hudbu mnozí z nás znají, ale kdo z nás skutečně poznal krajinu „Českého Ráje“? Účastníci setkání EUROCHOIR 2012 ji měli možnost nejen poznat, ale i prožít. EUROCHOIR, který se pořádá každý rok, pokaždé v jiné zemi, se letos konal v Lomnici nad Popelkou (kraj Liberec). Tento region, který je Mekkou turistů, nabídl vynikající prostředí i pro účastníky kursu. Byly to především zkušebny v nově rekonstruovaném zámku. Výborné bylo také ubytování, stejně jako stravování, a také osvěžující a zajímavé výlety do Českého Ráje.



z němčiny přeložil J. M., sobota 12. ledna 2013
Magazín > Zprávičky

Eurochoir 2012, foto: Karel Kašák

Karel Kašák / EuroChoir

Velmi náročný umělecký program kladl na všech 44 mladých zpěváků nezvyklé nároky. Jak umělecký vedoucí sboru EUROCHOIR Franz M. Herzog, který jej měl ve své péči poprvé, tak český sbormistr Jaroslav Brych, si zvolili programy s vysokým stupněm obtížnosti. Zatímco Jaroslav Brych měl ve své nabídce zajímavé, ale mimo svou vlast téměř neznámé české autory, studoval Franz Herzog se sborem mezinárodní repertoár, od Monteverdiho až po Whitacreho. Přirozeně tu také byly široké možnosti zazpívat si duchovní skladby a capella, lidovky, worldmusic a gospel.

Po týdnu intenzivního zkoušení se konaly tři koncerty, každý ve zcela odlišném prostředí – jeden v lomnickém divadle, další v kostele Sv.Petra a Pavla v Semilech pod patronátem a za spoluúčinkování mládežnického sboru Jizerka. Nedělní závěrečný koncert se pak konal v Praze, v evangelickém kostele u Salvátora.

U všech tří koncertů, které je možno vzhledem k místům konání označit jako zcela odlišné, byla jedna věc nepřeslechnutelná – ze 44ti zpěvaček a zpěváků se podařilo během jednoho týdne vytvořit sbor vynikající úrovně s krásným sborovým zvukem. Nebyly to jen mladé mužské hlasy, zastoupené zde v dostatečném počtu, ale i dívčí hlasy zněly obdivuhodně, a to přes několik případů onemocnění vyvolaných zátěží hlasivek.

Přes rozdílné národnosti účastníků a snad i nějaké jazykové problémy se oběma dirigentům podařilo zprostředkovat jim svou interpretaci a přiblížit jim díla, která by mohla mladé lidi oslovit – například Mauerbergerovu kompozici „Zhýralé město“ (Wie liegt die Stadt so wüst).

Sbor také obdivuhodně zazpíval skladbu Kurta Muthspiela „Summerlang, Winterlang“; která zněla tak, jakoby ji zpívali horalé z rakouských Alp a nikoli zpěváci z takových zemí, jako Ukrajina, Izrael nebo Jižní Afrika

Mezi účastníky byli 4 zpěváci z Tyrolska, delegovaní Unií rakouských sborů (Chorverband Österreich), dva stálí hosté z Rakouska, a dále hosté z Belgie, Německa, Izraele, Nizozemí, Švýcarska, Jižní Afriky, Spojeného království a pochopitelně z České republiky, letošního hostitele. Byla to pestrá směsice, která nadchla i Rakušany. „Za tento týden jsem se toho neuvěřitelně moc naučila“ říká Manuela Bonfanti z Tyrol; a to, kolik zábavy užil sólista Raphael Mitterutzner, je vidět z jeho očí. Clemens Fleck, stálý host z Rakouska, který je na setkání EUROCHOIR už po páté, říká že si nepamatuje, že by se kdy předtím studoval tak náročný a vyrovnaný program. Napsal zprávu, kterou stojí za to ocitovat:

„Rád bych od srdce poděkoval za možnost zúčastnit se projektu Eurochoir 2012; tento týden je přes tvrdou práci pro všechny účastníky skvělou zábavou. Ale poskytuje jim i něco mnohem cennějšího – společné zpívání a nácvik náročného repertoáru; nesmíme také zapomínat na odpolední procházky a večerní posezení v českých hospodách, která pomohla s lehkostí překonat kulturní a jazykové odlišnosti a navázat pevná a trvalá přátelství napříč světadíly. Dlouho do noci se ozývaly písně, které jsme na našem „Malém Reunionu“ studovali před třemi lety. Zněly tak, jako bychom je právě nastudovali. Někteří je uměli ještě zpaměti. Takovýto týden se natrvalo zapíše do našich srdcí i vzpomínek. Ještě jednou od srdce děkuji, že jste nám již tolikrát poskytli takový zážitek a těším se na (možné) další setkání v příštím roce v Maďarsku.“


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)