Broďáci zpívali sarajevskému publiku

Dětský pěvecký sbor Comenius se letos opět vydal na cestu pod vedením úžasné dirigentky Marcely Burešové, a to na divoký Balkán. Všichni natěšení jsme museli projet Slovenskem, Maďarskem a Chorvatskem, abychom se dostali do našeho cíle. Tím bylo hlavní město Bosny a Hercegoviny, Sarajevo.



Šárka Plášková, Iveta Bartáčková, čtvrtek 23. srpna 2012
Magazín > Sborový život

Dětský pěvecký sbor Comenius

Po vyčerpávající cestě nás na místě uvítali členové místního souboru Proleter, u nichž byla část našich zpěváčků ubytována. Zbylí účastníci zajezdu, dospělí a pár členu, na které už rodiny nezbyly, našli útočiště v krásném hotelu Alem, kde dostávali snídaně a vynikající veřeře.

První den se nesl v duchu postupného seznamování s prostředím i ubytovateli. Děti měly možnost poznat bosenskou pohostinnost, ať už u rodin, nebo v hotelu.

Na druhý den jsme se opět vydali na cestu a to do sousedního Chorvatska. Jízda autobusem byla sice dlouhá, ale o to víc jsme si užili krásu starobylého města Dubrovníku, které si někteří z nás prohlédli z výšin hradeb, jiní pronikli do jeho nitra, nádherných uliček proplétajících se městečkem. Po únavě ze slunce jsme zamířili přímo na jednu z pláží, které pobřeží Jadranu nabízí. Po osvěžení ve vlnách jsme opět nasedli do autobusu, který nás odvezl zpět do Sarajeva.

Třetí den jsme se rozhodli poznat místní prostředí ještě o něco lépe, proto jsme zamířili do starobylé čtvrti Baščaršija, kde jsme mohli ochutnat pravou bosenskou kávu, dobré pivo, které jde v Bosně málokde sehnat, místní sladkosti i zmrzlinu. Někteří si koupili i něco originálního na sebe a vítané domů. Poté jsme vzhledem k horkému počasí opět zamířili k vodě. Využili jsme blízkosti termálních pramenů v Ilidži. Večer už jsme konečně zazpívali spolu s naším hostitelským souborem ve Franevači, kulturním centru. Po koncertu se ještě konala párty s místní tradiční hudbou k lepšímu seznámení. Té se zúčastnila jen hrstka z nás, ale určitě budeme mít na co vzpomínat.

Ráno už jsme naskládali nabalené zavazadla do autobusu, zamávali dirigentovi a členům sboru a ještě se zajeli podívat na prameny řeky Bosny. Po příjemné procházce ve stínu stromů jsme opět nasedli do autobusu, ale to nikdo netušil, jaký problém bude projet silnicí obklopené zaparkovanými vozidly. Byla to zapeklitá situace, kolona před námi, za námi a my nemohli tam ani zpět. Páni řidiči ukázali, že si umí poradit v každé situaci, proto bychom jim rádi poděkovali, že jsme nezůstali zaklínění a v pořádku se dostali domů ke svým nejbližším, kteří se nás nemohli dočkat a ve dvě v noci nás uvítali doma s otevřenou náručí. Na zájezd do Bosny budeme ještě dlouho vzpomínat. Dekujeme mnohokrát za pomoc a podporu Domu kultury UB, Základní umělecké škole v UB a všem rodičům. Poděkování pak patří zejména dětem, které vzorně reprezentovaly jak na hlavním koncertě v městě Baksirsaj, kde lidé s dojetím děkovali a hodnotili vysokou úroveň sboru.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)