Boni pueri v Rusku a na Ukrajině

V minulých dnech se vrátil Český chlapecký sbor Boni pueri pod vedením svého ředitele a sbormistra Pavla Horáka z úspěšného turné do Ruska a Ukrajiny. Jedinečný koncertní zájezd, který se konal pod záštitou místopředsedy Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka, místopředsedkyně vlády Karolíny Peake a generálního konzula České republiky v Petrohradu Karla Charanzy, finančně podpořilo ministerstvo kultury, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj i město Hradec Králové.



Hana Musílková, čtvrtek 7. června 2012
Magazín > Sborový život

Boni pueri na Ukrajině

„Do Ruska a Ukrajiny jsme vycestovali na propagační turné. Boni pueri koncertovali v Rusku před více než 20 lety a Ukrajina pro nás byla dosud zemí neznámou. Ruské publikum je velice vnímavé a dokáže kvalitní hudbu ocenit. Vedle dě světových mistrů, budily velké nadšení naše lidové písně v zajímavých choreografiích a skladby P. I. Čajkovského, které jsme právě pro toto turné pečlivě připravovali. Koncertovali jsme v největší katedrále světa v Moskvě, v nádherných hudebních sálech v Petrohradu i pravoslavných a katolických kostelích v Černigově a Oděse. Rusové i Ukrajinci věnují velké finanční částky nejen do kulturních stánků, ale nízkými cenami vstupenek pro studenty podporují kulturní prostředí své země. S velkým potěšením jsme na našich koncertech přivítali členy ambasády České republiky včele s generálním konzulem, ředitelku Českého centra v Moskvě i představitele Společnosti bratří Čapků, která již desítky let působí v Petrohradě. Máme radost, že ze všech měst, kde jsme koncertovali, přivážíme další pozvání,“ říká ředitel Boni pueri Pavel Horák.

Do dalekého Ruska se „dobří chlapci“ vydali přes pobaltské republiky a pokračovali směrem k Ladožskému jezeru až do sídla ruských carů.

„Cesta přinesla všem chlapcům nejen bouřlivé ovace a standing ovation v krásných koncertních sálech a katedrálách, ale také nezapomenutelné cestovatelské zážitky. Během turné se o nás všichni naši hostitelé skvěle starali a rádi nám ukázali, kudy v Rusku a Ukrajině doslova kráčela historie. Neméně přátelského přijetí se nám dostalo i na Ukrajině – v partnerském městě Hradce Králové Černigově a přímořské Oděse,“ doplnila zástupkyně ředitele Hana Musílková.

Během svého turné vystoupili Boni pueri jako exkluzivní hosté na dvou prestižních světových festivalech – „Moskva zvučit“ a „Vivat, Odessa!“. Ruský tisk psal s nadšením o „vysoké úrovni sborové přípravy v Boni pueri i o čisté a přirozené intonaci.

Moskevský koncert, který pořadatelé nazvali „Andělské hlasy Boni pueri v Moskvě“, navštívil i vicekonzul České republiky Martin Klučar a ředitelka Českého centra paní Dana Brabcová, kteří našli pro české zpěváky jen krásná slova: „Milí kluci, jsem šťastný, že jsem mohl být na vašem krásném koncertě. Odnáším si ty nejkrásnější pocity. Koncert byl doslova famózní a moc si přeji, abychom se neviděli naposledy. Jako zástupce České republiky v Moskvě jsem hrdý na to, s jakou profesionalitou a zároveň skromností vystupujete, jak výborně reprezentujete naši zemi,“ řekl Martin Klučar.

„Za všechny pracovníky Českého centra vám naši „dobří kluci“ moc děkujeme a jsme vaším výkonem doslova nadšeni. Boni pueri se musejí do Moskvy vrátit, vždyť rozdáváte svou hudbou tolik radosti. Přeji vám všem z celého srdce klidnou cestu na Ukrajinu, všichni na vás budeme moc myslet. Kdybyste potřebovali během cesty jakoukoli pomoc, jsme tu připraveni pro vás. Přeji vám další úspěšné koncerty jako v Moskvě a potom šťastný návrat k nám, domů,“ dodala ředitelka Českého centra.

Během svého turné pobývali Boni pueri také u svých přátel v Dubně u Moskvy. Během třiceti let své činnosti získalo těleso mnoho zkušenosti z exotické Asie, z Ameriky i z celé Evropy. Rusko, největší země světa, zůstávalo dosud velkou neznámou.

„Naše cesta celou evropskou částí Ruska a napříč Ukrajinou byla pro kluky velmi zajímavá. Poznali skutečný život v ruské rodině, krásnou přírodu, chudé ruské vesnice i lesk a bohatství metropolí. S napětím jsme čekali na přechody ruských a ukrajinských hranic. Protože nás naše ambasáda doslova nadstandartně vybavila všemi příslušnými bumažkami, neměli jsme při kontrole nejmenších problémů a během tří hodin jsme byli do jednoho odbaveni. Mezi nejhezčí koncerty patřil i ten černigovský. Nejen, že nás jako kulturní vyslance svého partnerského města Hradce Králové moc hezky přijali, ale odvážíme si vřelé pozvání vedoucího odboru kultury Černigovské oblasti pro příští rok, který jak nám sdělil, bude informovat našeho pana primátora. Koncerty v Oděse a velkolepá sborová party na břehu Černé moře byla už jen krásnou tečkou za naším turné,“ řekl produkční sboru Jaroslav Šlais.

Český chlapecký sbor Boni pueri slaví v letošním roce 30. výročí od svého založení. Jeho letošní sezóna je, stejně jako v minulosti, doslova nabita zajímavými projekty, světovými premiérami a několikatýdenními zahraničními turné. Již v prvním červencovém týdnu provedou „dobří chlapci“ v jedinečném projektu s nejlepšími českými sólisty v malebném prostředí Nových Hradů operu H. Purcella The Fairy Queen. Na podzim je pak čeká světová premiéra jeho další opery The Prophetess of The History of Dioclesian, několik hudebních festivalů i měsíční turné do Jižní Koreje.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)