Česká premiéra Vytautase Miškinise v Ostravě

V pátek 4. května 2012 proběhl krásný koncert na Janáčkově konzervatoři a gymnáziu v Ostravě. Pořádal ho Akademický pěvecký sbor VŠB –TU Ostrava.



Eva Burianová, sobota 12. května 2012
Magazín > Sborový život

Akademický pěvecký sbor VŠB-TU Ostrava

Mgr. Jan Mlčoch, který je držitelem ceny Sbormistr junior, si vzal na sebe opravdu nelehký úkol. O to víc jsem byla zvědavá, jak se jej zhostí. Mše od litevského skladatele Vytautase Miškinise Light Mass nebyla u nás ještě provedena, premiéra zazněla v roce 2008 u příležitosti Světového sborového sympózia v Kodani. Je to mše jazzového charakteru, sbor doprovázejí dva klavíry, bicí a baskytara. Od prvních taktů bylo zřejmé, že Jan Mlčoch dal všechno své umění do naprosto vynikajícího výkonu dirigentského a uměleckého. Smíšený sbor byl precizní, na zpěvácích byla vidět veliká chuť poprat se s velmi náročnou rytmikou a hlasovou technikou. Vše výborně zvládli. Na dva klavíry hráli mladí a talentovaní Marta Hanulíková a Václav Ostrožilík. Jejich hra ukázala nadání nejen pro klasiku, ale i pro jazz, výborná byla i baskytara Ladislava Šmída a bicí Pavla Švece.

Celá mše vyzněla úžasně a sklidila obrovský aplaus publika, stejně jako Janáčkův Otčenáš, který v Ostravě zazněl po pěti letech a v programu koncertu jazzové mši předcházel. Zpěváky doprovázel varhaník Pavel Rybka, zkušený a precizní, sólového partu se dobře ujal člen opery Antonína Dvořáka v Ostravě Jiří Halama a k harfě usedla Kateřina Sábová. Otčenáš měl gradaci, a kdyby ho slyšel Leoš Janáček, nešetřil by jistě chválou.

Sbor by měl získat cenu Sbor roku jen za tato dvě díla, bylo by to nejvýš spravedlivé. Sleduji sbor několik let a stále kvalitativně roste. Přeji všem zpěvákům mnoho takových krásných koncertů a Janu Mlčochovi stále šťastnou dirigentskou ruku a výběr uváděných skladeb.

Celý koncert ocenili posluchači dlouhotrvajícím potleskem, kterým si vynutili přídavek jedné z částí mše. Blahopřeji.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)