Festivia Chorus koncertoval v Rakousku

Komorní pěvecký sbor Festivia Chorus přijal pozvání rakouských přátel a vystoupil v neděli 23. 10. 2011 s více jak hodinovým programem v kostele sv. Gertrudy ve městě Gars am Kamp.



Jitka a Josef Čudlých, pondělí 28. listopadu 2011
Magazín > Sborový život

Kostel sv. Gertrudy v rakouském Gars am Kamp

Kostel se vypíná na kopci vedle zříceniny hradu a první zmínky o něm se datují k roku 1075. Nachází se zde gotické fresky a gotická mozaiková okna, krásné varhany a je vůbec patrné, že tudy kráčely dějiny… Na hradě, jehož ruiny velebně shlíží na kostel, se také koná operní festival pod širým nebem, na němž jsou běžné návštěvy tisícovek diváků. Jsme tedy na tom správném kulturním místě.

Po přivítání panem farářem se Festivia Chorus, pod vedením MgA. Jitky Čudlé, představil českými a moravskými lidovými písněmi, dále starou duchovní i světskou hudbou, zazněly též skladby pravoslavné a skladby současných autorů, skladby populární a na závěr posluchačsky vděčné spirituály.

Publikum bylo pozorné, lidé krásně reagovali na náš zpěv a po dlouhotrvajícím potlesku jsme museli přijít s přídavkem. Velmi nás potěšila nabídka k další spolupráci a také skutečnost, že naši rakouští přátelé přijali pozvání na náš adventní koncert do Velké Lhoty.

Před odjezdem jsme byli pozváni do krásného prostředí rodinného statku k pohoštění a přátelským rozhovorům. Hostitelům jsme v závěru ještě zazpívali na rozloučenou a velmi se těšíme na další setkání, tentokrát u nás.

Hudba lidi spojuje, o tom se přesvědčujeme na našich zahraničních zájezdech neustále. Vůbec nezáleží na národnosti, politické příslušnosti, zda jsme věřící či nevěřící, zda jsme bílí, žlutí nebo černí. Jde o to mít otevřená srdce, naslouchat jeden druhému, předávat si navzájem hodnotné kulturní zážitky – toho potřebuje náš penězi a chamtivostí nemocný svět jako sůl. Toto společné konstatování bylo krásnou tečkou za koncertní cestou komorního pěveckého sboru Festivia Chorus do rakouského města Gars am Kamp.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)