Studentský sborový festival probíhá v těchto dnech!

Třetího ročníku tohoto hudebního setkání se zúčastní vybrané soubory z celé ČR - akademické i středoškolské pěvecké sbory i instrumentální soubory o celkovém počtu více než 500 hudebníků ve věkovém rozmezí 12–26 let. Soubory se budou moci prezentovat samostatně a zúčastní se také slavnostního společného koncertu. Festival probíhá mezi 16. - 20. listopadem a v Praze, Pardubicích, Chrudimi a dalších městech.



Jakub Čaloun, středa 16. listopadu 2011
Magazín > Sborový život

Fotografie ze zkoušky Eversmiling Liberty v Hlaholu (FA 2009)

Dan Baše / Festa academica

Festival navazuje na předcházející ročníky a hudební akce Gymnasia Cantant Praha a Musica iuvenalis. Projekt organizuje Unie českých pěveckých sborů ve spolupráci s Gymnáziem Jana Keplera a VOŠP a SPgŠ Litomyšl jako hudební oslavu Mezinárodního dne studenstva. Celá akce se koná pod záštitami primátora Hlavního města Prahy Doc. MUDr. Bohuslava Svobody CSc. a rektora University Karlovy Prof. RNDr. Václava Hampla DrSc., kteří jsou rovněž členy čestné rady festivalu.

Cílem festivalu je rozvíjet tvůrčí spolupráci mladých lidí se stejnými zájmy a přivést mladé lidi k celoživotnímu aktivnímu pěstování hudby a přispět tak k renesanci tzv. muzicírování na školách, které má v našich zemích velkou tradici. Festival přináší možnost vzájemného srovnání úrovně jednotlivých souborů a jejich repertoáru, posluchačům nabízí seznámení nejen s díly klasické hudby (Foerster, Mahler, Janáček), ale i se skladbami z oblasti jazzu a moderní hudby (Růžička). Mladí hudebníci pak získávají jedinečné zážitky z nácviku a provedení společných skladeb v podání velkého několikasetčlenného sboru.

Zahajovací koncert, jenž se bude konat přímo ve „svatyni“ českého sborového zpěvu – v sále slavného Pražského Hlaholu ve středu 16. listopadu, přinese pestrý program v podání čtyř akademických sborů. Stěžejním festivalovým dnem je čtvrtek 17. listopadu, na který jsou připraveny dva pořady. Odpolední open-air produkce skladby Celebration Jazz Mass Karla Růžičky se uskuteční ve 14. hodin před Národní technickou knihovnou. Dílo zazní v podání více než třísetčlenného sboru středoškolských studentů, klavírního partu se ujme sám autor Karel Růžička. Večerní galakoncert pak nese název Studenti sametu a koná se od 19:30 v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech. Pod vedením Jaroslava Brycha, Tomáše Židka a Milana Motla vystoupí vybrané akademické sbory, studentský Letního orchestru mladých, spojené středoškolské sbory a Big band Chrudim. Festival se pak přesouvá na pardubicko kde pokračuje dalšími koncerty. S mladými umělci se budete moci setkat např. v Pardubicích, Chrudimi, Holicích a Lázních Bohdaneč.

Více informací naleznete na webových stránkách festivalu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)