Jablonec má mistry světa!

V rakouském Grazu zněly tóny české hymny a vzhůru stoupala česká vlajka, všichni, kdo měli na sobě oranžová trička s nápisem Iuventus, gaude! zpívali Kde domov můj a po tvářích jim tekly slzy. Na pódiu stál Tomáš Pospíšil, na krku zlatou medaili a v ruce trofej pro absolutního vítěze kategorie duchovní hudby na 1.mistrovství světa dětí a mládeže ve sborovém zpěvu. Radost byla nezměřitelná, stalo se to, na co bychom si netroufli ani pomyslet – jsme mistři světa!



Ivana Ullmannová, sobota 16. července 2011
Magazín > Sborový život

Foto Václav Landovský

Děti ze sboru Iuventus, gaude! zúročily půlroční poctivou dřinu a obrovské nasazení při přípravě na tuto soutěž, které se účastní dětské a mládežnické sbory čtyřiceti národností.

Navíc díky zisku 87,5 bodu byl Iuventus, gaude! nominován v této kategorii i do současně probíhajícího 2.ročníku soutěže Grand Prix sborového zpěvu. Do této soutěže je sbor také přihlášen, ale v kategorii mládežnických sborů, ve které bude soutěžit v sobotu. To, že sbor zpíval po boku dalších dvanácti nejlepších sborů byla obrovská pocta korunovaná navíc další zlatou medailí za účast v Grand Prix. Vítěz v této soutěži ale může být jen jeden, protože tady se nerozdělují žádné jiné ceny. K naší velké radosti si cenu Grand Prix vybojoval sbor Abbellimento z Prahy se sbormistryní Jarmilou Novenkovou, se kterým jsme se naposledy setkali na našem červnovém výročním koncertu. A tak zněla sálem česká hymna podruhé. Vzápětí zazněla i potřetí, to když se stal sbor Abbelimento mistrem světa v kategorii mladých ženských sborů. Zase jsme zpívali a dívali se na českou vlajku a byli jsme opravdu moc pyšní na velký úspěch českých sborů.

Zatím tedy máme dvě zlaté medaile a cenu pro absolutního vítěze kategorie. Ale nejen to, dětem se podařilo něco, nad čím nám dospělým zůstal rozum stát. V soutěži Grand Prix, kam postoupily, musely jít zazpívat v deset hodin večer, po dni, ve kterém absolvovaly velmi náročnou soutěž, musely předvést půlhodinový program (tedy kromě skladeb zazpívaných v soutěži přidat další dvě duchovní skladby). To vše je korunované více než třicetistupňovými vedry už od našeho příjezdu do Grazu.

Přesto se rozhodly, že chtějí bojovat, že do toho dají všechno a že jim to stojí za tu obrovskou námahu. A i když nezískaly cenu Grand Prix, určitě získaly srdce publika. Protože na závěr jejich strhujícího vystoupení celý sál povstal a odměnil je jako jediný sbor bouřlivým potleskem vestoje.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)