7. koncertní sezóna ve Velké Lhotě začne festivalem

Vážení příznivci kvalitní hudby, obyvatelé regionu kolem Dačic, Telče a Studené! Jaro se konečně dostavilo a s prvními hřejivými slunečními paprsky si dovolujeme přinést jako každý rok nabídku koncertů, které plánujeme na letošní rok.



Jitka Čudlá, neděle 3. dubna 2011
Magazín > Sborový život

Horní kostel Evangelického tolerančního areálu ve Velké Lhotě

Festivia Chorus

Koncerty se opět budou konat v horním kostele Evangelického tolerančního areálu ve Velké Lhotě, který má vynikající akustiku a kde se nalézají památkově chráněné varhany Františka Svítila z roku 1874.

Letošní koncertní sezónu zahájíme akcí velkého rozsahu, jakou jsme dosud ve Velké Lhotě nepořádali. Na sobotu 28. května 2011 připravujeme 1. ročník festivalu pěveckých sborů s názvem Dostalíkovo sborové jaro. Půjde o festival nesoutěžní, kterého se sice bude účastnit odborná porota (předseda dr. Roman Michálek, někdejší předseda UČPS), avšak jejím úkolem nebude rozdávat ceny, ale rady. Sbory a jejich sbormistři se tak v přátelské atmosféře dozvědí, co by ještě mohli na svých výkonech vylepšit. Galakoncert přístupný veřejnosti bude začínat v horním kostele v 16 hodin a každý sbor bude moci předvést své umění v cca 20 minutovém programu.

Pro 7. koncertní sezónu plánujeme také celou řadu dalších zajímavých koncertů. Na středu 15. června 2011 od 19:30 jsme do Velké Lhoty pozvali vynikající České barokní trio. Tento mezinárodní soubor hraje ve složení: Tony Rous – barokní housle, Jan Škrdlík – barokní violoncello, Martin Jakubíček – virginal. Antonín Rous je vynikající houslista českého původu, který působí v Concertgebow Amsterdam v Holandsku. Soubor celý se věnuje autentické interpretaci staré hudby (např. housle mají střevové struny, smyčec má jiný tvar než dnes, atp.)

Pár dní nato, v sobotu 18. června 2011 od 22:00 se uskuteční Koncert při svíčkách. Na tuto akci, kterou jsme s úspěchem provedli již vloni, tentokrát vystoupí 2 uskupení. Komorní pěvecký sbor Festivia Chorus (sbormistryně Jitka Čudlá) si pozval jako hosta folkovou kapelu Jen tak tak z Jindřichova Hradce, která již vystupovala ve Velké Lhotě během adventu. Tentokrát však půjde o koncert mimořádný, protože půjde o jedno z posledních vystoupení populárních „Jen tak taků“ v nynější sestavě. Na tomto koncertě se můžete těšit na folkovou muziku, populární a lidové písničky a spirituály, tedy spíše na odlehčený repertoár lahodící uchu „obyčejného“ posluchače.

V červenci (16.7.) byl plánován koncert Československého komorního dua, hrajícího ve složení housle a klavír, ale bohužel ho zřejmě budeme muset zrušit pro nedostatek finančních prostředků.

V sobotu 13. srpna 2011 budete moci navštívit již tradiční letní varhanní recitál Jitky Čudlé. I tentokrát uslyšíte skladby nejen klasické vážné hudby, ale jistě přijde na řadu i pěkná populární melodie, jako například v loňském roce Forrest Gump či Enya…

Celou 7. koncertní sezónu uzavře jako obvykle adventní koncert, který letos plánujeme na sobotu 17.12. Termín se však ještě může změnit, protože na náplni a pozvaných zajímavých hostech se právě pracuje!

Výzva – pomozte nám 7. koncertní sezónu uskutečnit!

V dnešní nelehké době, která není nakloněna kultuře, je pro nás velmi těžké hledat finanční zdroje pro koncerty. Po špatných zkušenostech jsme již nežádali o grant Ministerstvo kultury, protože podpora tímto způsobem získaná byla čím dál tím menší, až nakonec dosáhla částky NULA korun. Přitom vyúčtování a „papírování“ s tím spojené bylo neúměrně složité.

Proto prosíme každého, kdo může, aby přispěl na 7. ročník koncertní sezóny ve Velké Lhotě. Částku od 2 tisíc si mohou podnikatelé odečíst z daní. Rádi vám vystavíme darovací smlouvu. Přispět ale mohou samozřejmě i jednotlivci a nebudu přehánět, když řeknu, že nám pomůže každá stokoruna.

Číslo účtu občanského sdružení Komorní sbor Velká Lhota je: 7100006997/7940.

Děkujeme všem našim partnerům a sponzorům, kteří nás neopustili ani v letošním roce a podporují nás i nadále, jak jim to jejich situace dovolí. Jsou to: banka Waldviertler Sparkasse von 1842 AG, Dačická advokátní kancelář Mgr. Jiřího Kasala, společnost .A.S.A. Dačice, reklamní agentura suNEXO Dačice, společnost CompON Telč, společnost PAMMO – Pavel Mácha Dačice, firma Svářecí technika - pan Šabatka Dačice. O podpoře jednáme s dalšími firmami, které rádi zveřejníme, jakmile budou jednání dokončena. Za dlouhodobé partnerství a pomoc děkujeme také Autoškole Pavla Antonů z Dačic, Zahradnictví Antonína Kopřivy z Velké Lhoty, Obecnímu úřadu Volfířov, Českému svazu žen z Velké Lhoty a Ozvěnám JZM pana Františka Vejvody. Děkujeme také Unii českých pěveckých sborů, jejímiž jsme členy.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)