Před rokem v Rudolfinu...

Přesně před rokem se v pražském Rudolfinu uskutečnil závěrečný koncert festivalu Festa academica nazvaný Hudbou k výročí sametu.



Veronika Špornová, -cs-, středa 17. listopadu 2010
Magazín > Zprávičky

Koncert Festa Academica 2009 v Rudolfinu

Zdeněk Chrapek / Festa academica

Bez pochyby šlo o výjimečnou událost, která spojila stovky mladých hudebníků z celé republiky. Zaznělo tehdy mimojiné i Pražské Te Deum Petra Ebena a Te Deum Antonína Dvořáka, pod taktovkou Libora Peška. Koncert se konal pod záštitou pana Václava Havla. Podle ohlasů od účastníků i veřejnosti byl jednou z nejhezčích a nejdůstojnějších akcí, které se v tento výroční den v Praze uskutečnily.

Jako vzpomínku na koncert uveřejňujeme následující, na našem portále dosud nepublikovaný, článek a odkazy na zvukové záznamy částí koncertu: A. Dvořák: Te Deum a P. Eben: Pražské Te deum

Praha, 17. listopadu 2009

V Dvořákově síni Rudolfina zazněl u příležitosti dvacátého výročí pádu komunismu koncert studentského sboru, ve kterém se spojilo několik samostatných sborů ze všech koutů republiky. Sál Rudolfina zaplnily stovky studentů, slavnostního večera se zúčastnil také rektor UK Prof. Václav Hampl. Na pódiu zaznělo kromě hudby také Studentské prohlášení Inventura demokracie 2009 z úst moderátora Pavla Ryjáčka. Večer s názvem Hudbou k výročí sametu spolupořádala Studentská unie UK s Českou filharmonií a Unií českých pěveckých sborů.

Studentské prohlášení Inventura demokracie 2009 upozorňuje, jak je důležitá reflexe komunistické minulosti a jak velkou roli hraje v naší společnosti vzdělání. Polemizuje také nad rolí České republiky ve světě, varuje před nečinností a zdůrazňuje, jak křehká demokracie ve skutečnosti je. "Výstupů z ročního projektu Inventury demokracie je více - podařilo se nám zapojit do debat mnoho studentů," vysvětlil Jakub Bachtík, který stál u zrodu celého projektu. "Pořádali jsme otevřená fóra, později se vyprofilovala menší skupina, která vytvořila finální text prohlášení. Ten byl stále vyvěšen na internetu, kde jej mohl každý okomentovat a vyjádřit své připomínky," doplnil Bachtík.

Součástí večera, který proběhl pod záštitou Václava Havla, bylo také slavnostní předání ceny Jana Opletala pro roky 2009-2011, kterou získala Mgr. Kateřina Volná.

Plný sál obdivoval práci dirigentů Libora Peška, Marka Ivanoviče a Michala Vajdy. Koncert zpěvem doprovázel studentský sbor spojený z Pěveckého sboru Masarykovy Univerzity v Brně Ateneo, UP Olomouc, Akademického pěveckého sboru VŠB-TUO z Ostravy, Smíšený sbor Pedagogické fakulty UK v Praze a Vysokoškolského uměleckého souboru Pardubice. Největší úspěch sklidila poslední skladba - Dořákovo Te Deum se sopranistkou Lívií Obručník Vénosovou a barytonem Romanem Janálem, která byla zároveň průvodcem večera označena za nejslavnostnější. Vše zakončil dlouhý potlesk ve stoje a hromadný zpěv studentské hymny.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)