Kühnův smíšený sbor znovu vystoupí v Českém muzeu hudby

Kühnův smíšený sbor vás srdečně zve na další ze svých koncertů v Českém muzeu, který se tentokrát uskuteční ve čtvrtek 4. listopadu 2010 od 19.30 hodin.



-cs-, sobota 23. října 2010
Magazín > Sborový život

Z archivu Kühnova smíšeného sboru

Posluchači se mohou těšit na nádhernou skladbu Sergeje Rachmaninova Vsenočnaja vigilia (Zpěvy všenočního bdění) - dílo u nás známé pod názvem Nešpory. Rachmaninov je zkomponoval v roce 1915 a už při prvním uvedení v březnu toho roku byla tato hodinová skladba pro sbor a cappela přijata velmi nadšeně. Jistě okouzlí i posluchače na koncertě Kühnova smíšeného sboru, neboť se jedná o skladbu neokázalou, plnou vroucího citu a hluboké pokory k původní předloze, což jsou pravoslavné nápěvy a staroslovanské texty, uchované v ruské pravoslavné liturgii..

Kühnův smíšený sbor patří do hudebního světa už celé půl století. Vznikl v roce 1959 připojením mužských hlasů k původně ženskému komornímu sboru, který založil ještě během svých studií na AMU v roce 1958 Pavel Kühn. Navázal tak na práci svých rodičů - Markéty a Jana Kühnových, zakladatelů novodobé české sborové tradice. Sbor vystupuje pravidelně na významných mezinárodních hudebních festivalech, např. Pražské jaro, Smetanova Litomyšl. Kühnův smíšený sbor se dodnes řadí mezi špičková pěvecká tělesa. Jeho zakladatel Pavel Kühn (1938-2003), který výrazně ovlivnil zvukově barevný ideál sborového zpěvu, s ním pracoval nepřetržitě takřka 45 let, až do svého předčasného úmrtí. Poté se role sbormistra ujal Jan Rozehnal, který sbor vedl necelé čtyři koncertní sezóny do roku 2006. V současnosti je sbormistrem Marek Vorlíček (1979), absolvent oboru dirigování na Pražské konzervatoři a tamější Akademii múzických umění.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)