Česko-brazilské přátelství

Dívčí pěvecký sbor Meninas Cantoras da Serra Gaúcha je součástí projektu Projeto Meninas Cantoras do Rio Grande do Sul, jehož autorem a realizátorem je sbormistr Daniel Valadares. Kromě Meninas Cantoras da Serra Gaúucha se projektu účastní další dva dívčí pěvecké sbory z měst Bom Princípio a Novo Hamburgo. Každý z těchto sborů pracuje především jako samostatný celek, při některých příležitostech však vystupují společně a každým rokem se setkávají na společném třídenním festivale, na který vždy zvou spřátelené brazilské i zahraniční sbory.



Vít Rakušan, neděle 26. září 2010
Magazín > Zahraničí

Meninas Cantoras da Serra Gaúucha

Ve svém repetroáru Meninas Cantoras zpracovávají především brazilskou populární hudbu, brazilský folklór, světovou a filmovou hudbu. Velký důraz během svých vystoupení Meninas Cantoras kladou i na pohybové výrazové prvky.

Sbor byl založen v Nova Petrópolis v roce 1999 a dlouhá léta fungoval na dobrovolné bázi. Teprve v roce 2005 bylo založeno sdružení rodičů a přátel sboru (Associaça~o dos Pais e Amigos das Meninas Cantoras de Nova Petrópolis), čímž sbor získal důležitý zákonný rámec.

Meninas Cantoras mají v současné době 30 členů ve věku od 10 do 18 let, pracují však také s dívkami ve věkovém rozmezí 5 až 10 let.

Za dobu své existence, ať už samy nebo v rámci zastřešujícího projektu, vystupovaly Meninas Cantoras v různých městech státu Rio Grande do Sul. Každoročně pořádají vánoční koncerty společně s orchestrem Orquestra Eintracht a vystupovaly opakovaně v rámci televizních pořadů. Představily se také při různých příležitostech v brazilských státech Rio de Janeiro, Sa~o Paulo, Minas Gerais, Paraná a v hlavním městě Brasílii. V letech 2007 a 2008 byly hostem festivalů sborového zpěvu v Alagoas a Pernambuco. Pěvecký sbor má i zahraníční zkušenosti z Německa, Urugvaje, Chile a Argentiny.

Do České republiky Meninas Cantoras da Serra Gaúcha zavítaly na pozvání pěveckého sboru z Iuventus, gaude! z Jablonce nad Nisou letos poprvé. Od roku 2006 se postupně začíná rozvíjet spolupráce mezi brazilským městem Nova Petrópolis a Jabloncem nad Nisou v České republice. O rok později, v srpnu 2007, obě města stvrdila své vztahy podpisem dohody o přátelství a spolupráci. Hlavním důvodem tohoto aktu je skutečnost, že do Nova Petrópolis odešlo koncem 19. století velké množství rodin z Jablonecka a Liberecka. Tito lidé v současné době znovu objevují své kořeny a k České republice se hlásí jako k zemi svých předků. Dnes jich v Nova Petrópolis žijí přibližně 3 až 4 tisíce. Také mezi Meninas Cantoras je několik dívek s kořeny v naší zemi.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)