Studentský sbor se vydá na turné po Střední Evropě

Osmdesátičlenný studentský sbor Vocalissimo si za svou krátkou, necelé dva roky trvající historii dokázal získat přízeň milovníků sborového zpěvu v Německu, Rakousku i České republice. Právě z těchto zemí pocházejí studenti, kteří díky nápadu svých učitelů-sbormistrů založit mezinárodní sbor studentů středních škol, získali možnost reprezentovat středoevropský region na letošním ročníku světové olympiády sborového zpěvu Choir Olympics 2004.



Josefa Volfová, pondělí 27. září 2004
Magazín > Sborový život

Vocalissimo

Armin / Vocalissimo

Myšlenka založení podobného souboru vznikla už na podzim roku 2001 z iniciativy kantorů a studentů pražského Gymnázia Jana Keplera a pasovského Auersperg-Gymnasium. Po čase se do projektu zapojilo i spolkové gymnázium v rakouském Freistadtu a gymnázium ve Strakonicích, čímž vzniklo osmdesátičlenné pěvecké těleso Vocalissimo. Není to obyčejný pěvecký sbor. Jeho členy jsou výhradně studenti středních škol, během celého roku připravují repertoár v rámci školních sborů, aby se vždy jednou za čtvrt roku mohli setkat na jedné z partnerských škol a během několikadenního soustředění skladby secvičit dohromady a předvést veřejnosti daného města. V tomto a minulém roce tak obyvatelé Prahy, Pasova, Strakonic a Freistadtu měli možnost slyšet díla českých i německých skladatelů i lidové písně jednotlivých národů na koncertech a matiné, které se vždy setkaly s velkým ohlasem.

Sbormistry tohoto jedinečného souboru jsou učitelé zúčastněných škol, kteří se kromě vedení školních sborů věnují sbormistrovské činnosti dlouhodobě na profesionální úrovni, mají mnohaletou uměleckou praxi a svým svěřencům mohou předvést různé metody vedení pěveckého sboru a přípravy repertoáru.

V červenci 2004 se soubor zúčastnil celosvětové olympiády sborového zpěvu, která byla letos pořádána v severoněmeckých Brémách. Přes svůj relativně nízký věk překonal úspěch Vocalissima veškerá očekávání, neboť v konkurenci starších a zkušenějších sborů kategorie mládežnických sborů obstál a byl odměněn stříbrným diplomem.

Na přelomu září a října se sbor Vocalissimo vydává na své historicky první koncertní turné, v jehož průběhu navštíví všechna svá čtyři domovská města – Prahu, Strakonice, Pasov a Freistadt. Na každém z těchto míst bude uspořádán slavnostní koncert, kde spolu s dalšími hudebníky sbor představí výběr nejlepšího ze svého repertoáru. Pražský koncert se koná 1. října v 19:30 v husitském kostele ve Wuchterlově ulici v Praze 6-Dejvicích, kde sbor vystoupí spolu s Komorním orchestrem Gymnázia Jana Keplera a bratislavským pěveckým sborem Škovran. V sobotu 2. října krátce po poledni se sbor představí na velkém hradním koncertu na středočeském hradu Točníku a večer téhož dne uvede připravený repertoár na slavnostním koncertu v Kulturním domě ve Strakonicích.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)