Letošní přehlídka středoškolských pěveckých sborů zahájena!

Právě v těchto dnech bude již po druhé zahájena Celostátní přehlídka středoškolských pěveckých sborů, kterou z pověření Ministerstva kultury pořádají NIPOS-ARTAMA, občanské sdružení Gymnasia cantant, Gymnázium, Brno, Vídeňská 47, příspěvková organizace Mendelovo gymnázium, Opava, Unie českých pěveckých sborů a jednotliví krajští pořadatelé.



Barbora Novotná, středa 3. března 2010
Magazín > Sborový život

Opava cantat

V únoru a březnu tohoto roku se uskuteční celkem 7 postupových přehlídek (Teplice, Liberec, Litovel, Hradec králové, Praha, Ostrava, Brno), kde se 54 přihlášených sborů pokusí probojovat na jednu ze dvou celostátních přehlídek - smíšené sbory s povinnou skladbou do Brna na Gymnasia cantant, sbory dívčí, mužské a sbory nesoutěžní volné kategorie do Opavy na Opava cantat. Pořadatelé postupových přehlídek v jednotlivých krajích se těší zájmu středoškolských sborů a odborné poroty budou mít velmi těžký úkol vybrat ty nejlepší z nich a doporučit je k postupu. Prognózy jsou velmi příznivé, očekávají se velmi pěkné výkony sborů a hojná účast.

Letos poprvé se také plánují při celostátních přehlídkách akreditované semináře Klubu sbormistrů speciálně pro sbormistry středoškolských pěveckých sborů (pořádá NIPOS-ARTAMA), které jsou určeny pro všechny zájemce (vyjma sbormistrů, kteří postoupí se svým sborem na příslušnou celostátní přehlídku). První z nich se uskuteční při Gymnasia cantant ve dnech 29. dubna až 1. května 2010 v Brně. Vedení semináře se ujal lektor MgA. Marek Valášek, PhD., pedagog, sbormistr a dirigent. V rámci semináře navštíví sbormistři přehlídková vystoupení, přidružené koncerty, procvičí techniku dirigování a budou pracovat ve sborových dílnách. Více informací včetně přihlášek (uzávěrka 29. března 2010) naleznete na www.artama.cz v sekci Středoškolský sborový zpěv. Druhý seminář se plánuje při celostátní přehlídce Opava cantat v termínu 19. až 21. listopadu 2010.

Na závěr popřejme všem pořadatelům postupových i celostátních přehlídek mnoho sil a poděkujme jim za jejich lví práci a úsilí.Všem přihlášeným sborům přejeme harmonické sladění, krásné prožitky ze společně vytvářené hudby a mnoho štěstí.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)