Ohlédnutí

Právě v neděli 18. května, když jsem očekával na televizní obrazovce další díl krásného pořadu Vltava v obrazech, zařadil tvůrce Karel Čáslavský jiný, neméně zajímavý aktuální program k 80. výročí rozhlasového vysílání. V závěru tohoto střihového pořadu filmových dokumentů nazvaného Hledání ztraceného času byl uveden jeden ze vzácných filmových snímků, který se dotýká v mnoha směrech i nás zpěváků.



František Zumr, úterý 10. června 2003
Magazín > Zprávičky

Ilustrační obrázek.

Před 60 lety byl nafilmován Kühnův dětský sbor při provedení pásma lidových písní v rozhlasovém studiu. Řídil Jan Kühn a na klavír dopro-vázeli čtyřručně Markéta Kühnová a Antonín Šídlo (!). K mikrofonu přistupovali dětští sólisté a jejich čisté hlásky krásně zapadaly do zvuku celého sboru. A v tom bylo právě kouzlo KDS – v perfektním provedení: intonaci, jednotném rytmu a výslovnosti, způsobu zpěvu a discipli-novanosti.

Týž den jsem byl pozván na koncert dětských sborů nazvaný Májové hlásky, konaný u příležitosti 120. výročí otevření první expozice Muzea hlavního města Prahy. Když na malé podium MHMP nastoupilo na 50 děvčat v jednoduchých tmavě modrých krátkých šatech a bílých halenkách jednotného střihu, uvědomil jsem si, že to bude snad jediná odlišnost KDS a nastoupeného DPS Svítání. Za války v roce 1943 byl i textil pouze na příděl, a tak jednotné oblečení měl KDS až později v poválečných letech. I druhý DPS Slavíčci, nastoupivší ve druhé části koncertu, byl kupodivu naprosto stejně uniformován jako dívky DPS Svítání.

Velice podobný byl i program obou DPS, stejně dramaturgicky postavený. Mladá sbormistryně DPS Svítání Jana Švejnohová nechala vedle Nocturna J. Mys-livečka a Nebeských kavalérů A. V. Michny z Otradovic prostor pro skladby M. Raichla (Veselé minizoo a úpravu slov. lidové Tým slatinským potôčkem) a skladby nesmrtel-né trojice Ježek–Voskovec–Werich. Ty také děti zpívaly se zaujetím a opravdovou radostí.

DPS Slavíčci po přestávce nastoupil k provedení skladeb G. Cacciniho, B. Martinů a G. Rossiniho. Kočičí duet tohoto autora byl sbormistryní Alicí Stavělovou nejen hravými dětskými hlásky zazpíván, ale i předveden. Vynalézavá choreografie byla všemi dětmi předvedena s tou pravou mírou vkusu a bez přehánění. Děti tuto skladbu zahrály a s radostí. A tuto radost předaly i publiku ve zcela zaplněném sále Muzea hl. m. Prahy. Dvě cikánské písně upravené J. Laburdou byly zazpívány v originále a stejně tak východoslovenská Milá moja, upravená M. Raichlem. Pouze s tím, že krásný zpěv DPS Slavíčci a celý koncert našich českých dětí končil v originále zpívanou písní W. Hawkinse I'm going up a Wonder, jsem příliš spokojen nebyl.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)