Ústím nad Orlicí zněla duchovní hudba

V sobotu 3. října 2009 se v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Orlicí konal 14. ročník Festivalu duchovní hudby svaté Cecílie. Letošního ročníku festivalu se zúčastnily čtyři sbory a tři varhaníci. Druhou částí programu byl komponovaný pořad věnovaný národnímu patronu SVATÉMU VÁCLAVU. Uměleckého přednesu se ujal Alfréd Strejček a na varhany ho doprovázel Václav Uhlíř. Tradiční festival pořádá Cecilská hudební jednota společně s Římskokatolickou farností - Děkanství Ústí nad Orlicí a městem Ústí nad Orlicí.



CHJ, sobota 14. listopadu 2009
Magazín > Sborový život

foto Lukáš Prokeš

Letos se zúčastnily tyto sbory: Komorní chrámový sbor Šternberk, Vrchlabský chrámový sbor, Sbor kostela Panny Marie v Hradci Králové a Salvátor z Chrudimi. Pěvecké výkony všech účastníků udivovaly svojí vysokou úrovní, nevím, zda by se ještě daly nazvat výkony amatérskými.

Varhaníci byli "profíky" každým coulem, připravili si zajímavý repertoár, který nemáme možnost běžně na koncertech slyšet. Svatováclavský pořad s Alfredem Strejčkem a Václavem Uhlířem jste si přišli vyslechnout i někteří z řad farnosti. Hlas Alfreda Strejčka se nesl z kazatelny a pronikal až do morku kostí. Na mši svaté sloužené Mons. Josefem Sochou panovala takřka rodinná atmosféra (ostatně jaká jiná by měla být, že?). Mons. Socha promlouval do duše varhaníkům, zpěvákům i kněžím. Na závěr se konalo na děkanství agapé, na které se všichni prý těšili už od rána (např. Václav Uhlíř).

A jak byli zpěváci a varhaníci dobří, tak byli hladoví. Slavnostně prostřené stoly nabízely množství dobrot, za které moc a moc děkujeme mnohým farníkům.Od chrudimského sboru máme vyřídit, že takové dobré řezy, jakou jsou vždycky v Ústí, nemají nikde. A ptáte se, jestli naše Cecilská hudební jednota také zpívala? Ano, samozřejmě. Kromě znělky festivalu jsme doprovodili celou mši svatou, proprium a latinské ordinarium, pod vedením MgA. Tomáše Židka z Chrudimi.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)