Festivalový závěr sezóny 2009

Vítězství v Jihlavě a dvě zlatá pásma v Pardubicích

Vysokoškolský umělecký soubor zvítězil v 52. ročníku Festivalu sborového umění v Jihlavě. V jedné z našich nejprestižnějších soutěží, jenž je orientována převážně na soudobou hudbu, získal kromě titulu absolutního vítěze rovněž zvláštní cenu za interpretaci skladby letošního jubilanta, Bohuslava Martinů.



Vus-UK, úterý 20. října 2009
Magazín > Sborový život

O posledním červnovém víkendu se v hlavním městě kraje Vysočina již tradičně konal Festival sborového umění, jehož vyhlašovatelem je Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS), státní příspěvková organizace zřízená Ministerstvem kultury ČR. Letošní 52. ročník přinesl kromě řady doprovodných koncertů a společného ateliérového zpěvu také soutěž pěveckých sborů. Doménou soutěžního programu je zde tradičně soudobá sborová hudba, však také propozice soutěže, které jasně vymezují okruhy soutěžních skladeb, požadují kromě české skladby napsané po roce 1950 a světové skladby po roce 1950 rovněž skladbu z katalogu zdejší skladatelské soutěže nebo jinou soudobou skladbu dosud neprovedenou.

35 členů Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy v Praze se sbormistrem Jakubem Zichou ve svém soutěžním vystoupení uvedlo skladby Arvo Pärta (Bogorodice Devo), Zdeňka Lukáše (výběr z Requiem), Bohuslava Martinů (madrigal Chceme my se, chceme) a Jana Vičara (Gufo Vejr). Kromě absolutního vítězství přineslo toto vystoupení pražským vysokoškolákům rovněž zvláštní cenu poroty za vynikající interpretaci skladby Bohuslava Martinů, od jehož úmrtí letos vzpomínáme 50 let.

Kromě prestižního jihlavského festivalu se stihli pražští vysokoškoláci zúčastnit v rámci stejného víkendu rovněž Mezinárodního festivalu Bohuslava Martinů v Pardubicích a ani zde nezůstali své pověsti nic dlužni. Ve dvou velmi silně obsazených kategoriích, kde vystoupili, obsadili (vždy ve zlatém pásmu) čtvrté místo ze 13 sborů a druhé z 10, když vítězem obou a posléze laureátem celého festivalu, se stal vynikající dětský sbor Jitro z Hradce Králové.

Třikrát zlaté pásmo, jedno čtvrté místo, jedno druhé a jedno vítězství představují vynikající vyvrcholení náročného roku VUS UK Praha, jemuž dominovaly čtyři koncerty v rámci cyklu České filharmonie Pocta tvůrcům v pražském Rudolfinu. Náš nejstarší akademický sbor, jenž vloni oslavil šedesáté narozeniny, se tak může chystat na další sezónu, tentokrát s pořadovým číslem 62, jejímž ústředním projektem bude plánovaná cesta do Číny a Jižní Koreje.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)