Vánoce v Betlémské kapli

Pokud vůbec běžný Pražák zná Betlémskou kapli, pak jen jako turistickou pamětihodnost, méně už jako promoční aulu ČVUT a dalších pražských vysokých škol. Tato aula je však i častým koncertním sálem s velkým podiem vhodným pro velké orchestrální i vokální koncerty.



František Zumr, pátek 27. února 2009
Magazín > Sborový život

Asi nejméně jsou známé podzemní prostory Betlémské kaple, které jsou stále častěji využívány jako výstavní prostory a prostory pro příležitostná vystoupení malých souborů.

O Vánocích se tyto prostory otvírají pro tradiční výstavu betlémů ze všech koutů republiky a vánoční muzicírování. Tu letošní jsem chtěl opět vidět a připomenout si obdivuhodnou lidovou tvořivost minulých generací, ale i generací současných. Nebyl jsem zklamán. Řada betlémů na výstavě patřila našim současníkům a co je zajímavé i dětem výtvarných kroužků několika škol. Kühnův dětský sbor zde uvedl svůj letošní betlém akademické malířky Aleny Hoblové, jevištní výtvarnice a spolupracovnice KDS na řadě projektů již od roku 1976 (Václav Trojan Špalíček, 1989 – Josef Krček Český Betlém, 1993, 2002 – Otmar Mácha Slavnosti jara, a 2008 – Václav Trojan Broučci). Figurky těchto projektů jsou výtvarně sjed-noceny a určeny k vystřihování a k sestavení do domácího betlému. Návštěvník výstavy má tedy možnost nejen shlédnout sestavený, ale i doma si po zakoupení sám betlém vytvořit.

K návštěvě výstavy jsme si zvolili neděli 21. prosince. V den, kdy jsme dostali i pozvánku na Vánoční koncert Foersterova komorního pěveckého sdružení právě od 15 hod. do Betlémské kaple. Již před touto hodinou byl sál zaplněn do posledního místa. Bylo zřejmé, že FKPS má již své publikum i na četné vánoční koncerty. Vždyť tento koncert byl již v pořadí čtvrtým vánočním koncertem v uplynulých čtyřech dnech a jedním ze 7 koncertů FKPS v prosinci.

Toto vypětí přirozeně ovlivnilo i průběh koncertu. Sbormistr Lukáš Vasilek zvolil sice již zažité a osvědčené skladby repertoáru, jakými jsou Missa brevis a Lucerna Domini Zdeňka Lukáše, evropské a české vánoční koledy v úpravách cizích a našich skladatelů, ale i zde bylo patrné, že ke špičkovému výkonu sboru a i sbormistra ještě něco chybí. Snad to, co na výkonu snížila odpolední únava a únava celého týdne koncertů a zkoušek.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)