Boleslav zve na vánoční koncerty

Vánoční čas okouzlí mnohého z nás svou slovy nevystižitelnou atmosférou. Zvláštní a neopakovatelný pocit, který panuje ve většině domácností nejen během štědrého večera, je provázen řadou znaků, které, spojí-li se v ucelený tvar, vytvářejí určité kouzlo vánočních svátků. K těmto jedinečným symbolům bychom mohli v českém kontextu přiřadit např. jehličnatý stromek, sníh, vůni cukroví, rybu na talíři či koledy.



Radek Drahota, pondělí 24. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

Foto z vánočního koncertu v roce 2005

A právě koledy jsou jedním z mála zprostředkovatelů, kdy se člověku, který celý rok čelil návalu komerční, mnohdy povrchní hudby, nabízí vnímat hloubku a závažnost nejen lidové písně, ale i náročnějších skladeb v lidovém prostředí kořenících a z něj vyrůstajících. Taková je i Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, novodobý evergreen českých Vánoc, kterého se společnost jakoby nemůže nabažit i po letech, kdy její provádění bylo omezováno. Je to spíše svou hudební formou kantáta, jejíž text vypráví o dobré zprávě – narození Ježíše Krista.

Vedle této a jiných častěji prováděných skladeb se tu a tam objeví dílo, které většinu času svého „života“ trávilo v archívu, nepovšimnuto širší veřejností. K nim lze zařadit i Missu pastoralis in D Václava Jana Kopřivy. Jedná se o produkt tzv. citolibské hudební školy, jejíž dějiny zmapoval svým celoživotním dílem Zdeněk Šesták, letošní držitel ceny Ministerstva kultury za hudbu. Tato skladba potvrzuje nečekané kvality, kterých se v 18. století dosáhlo v tomto provinčním městě severních Čech, přesto nezapře české lidové zdroje. Něco podobného lze tvrdit i o pastorelách bakovského rodáka Jiřího Ignáce Linka. Tyto skladby představují jedny z hlavních dominant letošních pěveckých Vánoc v Mladé Boleslavi a okolí, připravovaných z místních zdrojů. (Nelze opomenout návštěvu světoznámého chlapeckého sboru Boni Pueri, který vystoupí 7. 12. v městském divadle.)

Sbor Boleslav pořádá svůj vánoční koncert s Kopřivovou mší 14. 12. v 16:16 hodin v kostele sv. Bonaventury na Karmeli. Provede ji též 17. 12. v 19:19 v Kosmonosích. Dále se bude svým účinkováním podílet na četných provedeních „Rybovky“ ve městě a okolí – 13. 12. ve 14 hodin v kostele sv. Havla a v tentýž den v 17 hodin v Krnsku, 19. 12. v 18 hodin pak v Mnichově Hradišti. Věříme, že mnozí obyvatelé města nevynechají tuto pravidelnou příležitost nasát něco málo z toho, co k době sklonku roku neodmyslitelně patří.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)