Hudba zrcadlem přátelství

Ve dnech 16.–18. 10. 2008 podnikl dětský pěvecký sbor Chorus Angelus z Černošic pod vedením sbormistra Lukáše Prchala a Kinder- und Jugendchor Maria Rosenkranz z Frankfurtu nad Mohanem pod vedením sbormistryně Karin Mayle malé koncertní turné s názvem Zrcadlo přátelství. Turné se skládalo ze tří koncertů, a to v Bečově nad Teplou v západních Čechách, v Černošicích ve středních Čechách a v Praze. Všechny tři koncerty hudebně doprovodil na varhany a klavír Jan Polívka.



Petr Ullrich a Michaela Voldřichová, úterý 18. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

A jak to celé probíhalo? První společný koncert se skládal ze dvou částí - první část koncertu se odehrála v kostele sv. Jiří, druhá část a vyvrcholení celé akce pak proběhlo v místní Základní umělecké škole J. Labitzkého. Celý koncert ještě doplnilo vystoupení místního souboru Bečovské flétny pod vedením Martina Mosátha. Premiéra dopadla výborně a i přes nepřízeň počasí byla návštěvnost hojná a potlesk veliký.

Druhý den ráno dostaly děti možnost prohlédnout si nádherný bečovský zámek včetně Relikviáře Sv. Maura. Paní průvodkyně se dětem velmi věnovala a kromě naučeného textu jim zodpověděla i mnoho všetečných otázek. Cestou na svůj druhý koncert do Černošic si ještě udělaly krátkou přestávku v plzeňské ZOO.

Sál černošického Club Kina praskal ve švech, všechna místa k sezení byla obsazena a lidé dokonce stáli i na všech volných plochách klubu. Po první společné skladbě proběhlo ještě krátké slavnostní zahájení obrázkové a fotografické výstavy Klubu nemocných cystickou fibrózou Obrázky pro život - pomoc slaným dětem; na podporu a pomoc nemocným dětem touto nevyléčitelnou nemocí.

Pak již pokračoval kulturní program. Oba sbory se střídaly se skladbami ze svých kmenových repertoárů a i s několika skladbami společnými. Příjemným zpestřením pěveckých bloků bylo vystoupení tanečního souboru Pramínek černošické ZUŠ pod vedením pí. Látalové s pásmem českých lidových tanců, po němž následoval dlouhotrvající potlesk. Chorus Angelus mimo jiné představil pěvecký blok, se kterým v letošním roce získal bronzovou medaili na festivalu Festa Musicale v Olomouci.

Po 21. hodině děti přednesly poslední společnou skladbu a pak už zněly jen dlouhotrvající ovace, které děti odměnily za jejich vynikající výkon. Na závěr programu v již uvolněné atmosféře vystoupil náš poslední host - dívčí voiceband Brécy, což jsou mladé dámy, které dříve ve sboru Chorus Angelus zpívaly a i po odchodu ze sboru sborový zpěv neopustily. V sobotu dopoledne si zvláště německé děti prohlédly historické centrum Prahy.

Prohlídka skončila u kostela sv. Ducha v Dušní ulici, kde proběhl náš poslední společný koncert. Jako milý host na tomto koncertě vystoupil Dětský pěvecký sbor Svatý Haštal pod vedením pana sbormistra Karla Louly. S potěšením musíme konstatovat, že i tento kostel byl zaplněn do posledního místečka a úspěch byl opět skvělý.

Závěrem tedy -sečteno a podtrženo miniturné se vydařilo, každý koncert byl jiný a svou atmosférou neopakovatelný. Návštěvnost byla skutečně značná a ukázalo se, že dětský sborový zpěv si najde své publikum. Bylo nám potěšením pro vás připravit krásný kulturní zážitek a doufáme, že se i příště potkáme na nějakém našem koncertě či vystoupení.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)