Univerzitní sbor pod větrnými elektrárnami

Mýlil by se každý, kdo by čekal, že nejskloňovanějším slovem mezi členy smíšeného komorního sboru Ateneo Univerzity Palackého v Olomouci bude tempo, dynamika či například sólo. Závěrem minulého semestru bylo vše jinak. Na zkouškách pěveckého tělesa naší alma mater jste mohli vedle zpěvu nejčastěji zaslechnout slovíčko Dánsko. Právě tam se na začátku září zpěváci univerzitního sboru se svým sbormistrem doc. Pavlem Režným vydali na své turné.



Michal Poláček, neděle 19. října 2008
Magazín > Sborový život

Tma, zima, studený vítr a skupinky rozespalých mladých lidí. Takový obrázek byl k vidění ve středu 3. září časně ráno na palubě trajektu plujícího z německého Rostocku k dánskému pobřeží. Členové Atenea za sebou mají cestu přes Německo a nyní bez ohledu na počasí vyhlížejí svůj cíl. Když připlouváte k Anglii zasvítí vám v ústrety bílé doverské útesy. To Dánsko je na první pohled přívětivější. Hned z dálky vám mávají. Listy vrtulí větrných elektráren.

Klaus Lyngbye, pro členy Atenea další důležitá slůvka. Přesněji řečeno jméno jejich hostitele, varhaníka a sbormistra dívčího sboru Søllerød Kirkes Pigekor. Právě s ním je již od roku 1992 v kontaktu doc. Pavel Režný, sbormistr Atenea. Ten do země větrných elektráren a domů z červených cihel nejede poprvé. „Letos jsem byl v Dánsku potřetí, stejně tak jako Klaus byl již třikrát se svým sborem mým hostem v České republice,“ říká doc. Režný. Samotná spolupráce dvou sbormistrů by však k uskutečnění koncertního turné nestačila. Zaklínadlem při přípravě dánského turné bylo také slůvko grant. A za to, že se ono kouzlo povedlo, je potřeba poděkovat Olomouckému kraji, statutárnímu městu Olomouc a v neposlední řadě i Univerzitě Palackého.

Střih. Sboristé z Univerzity Palackého sedí v jedné z místností moderního Parish house (Søllerød Sognegård), jakéhosi kulturního centra Søllerødu - Holte, jedné z předměstských částí Kodaně. Jsou již ubytováni v rodinách členek sboru, někteří bydlí přímo v Parish house. Právě se zkouší. Během pěti dnů, které olomoučtí zpěváci stráví na dánské půdě, na ně čekají tři koncerty. Hned druhý den, v pátek 5. září se Ateneo představí na Skovlyskolen, jedné z místních škol. Chytlavé úpravy jazzových skladeb a lidových písní mají u převážně dětského publika úspěch. Někteří členové sboru rozdávají i své první autogramy. Ten den je však na programu ještě jedno vystoupení, podle doc. Režného „koncert kvůli kterému jsme sem jeli.“

Jeden z turistických cílů v Kodani - Rundetårn či v angličtině The Round Tower. Bezmála 35 metrů vysoká věž známá tím, že do jejích horních pater nevedu schody. Místo nich se na její vrchol vyhlídky chtivý turista dostane po 209 metrů dlouhém, širokém chodníku. Dříve se po něm jezdilo koňmo. V jednom z pater této stavby ze 17. století je i galerie s moderním uměním a co je pro Ateneo důležitější se skvělou akustikou. Pěvecký sbor naší alma mater návštěvníkům koncertu předvedl výběr ze všech částí svého repertoáru. Od vážné hudby přes lidové písně až po jazz. Měříme-li spokojenost publika podle hlasitosti a délky trvání potlesku, můžeme říct, že publikum bylo toho večera v galerii „kulaté věže“ velmi spokojeno.

Trojice koncertů se uzavřela v neděli 7. září, v den odjezdu. Před samotným koncertem Ateneo všem přítomným zazpívalo při nedělní bohoslužbě. V hledišti pak seděli ti, kteří se o olomoucké zpěváky po dobu jeho návštěvy v Dánsku starali. Každá z písní byla něco jako poděkování. I tady se sbor naší alma mater dočkal bouřlivého potlesku. „Všechny koncerty měly velmi pozitivní ohlas a byly i dobrým vkladem do budoucna. Ateneo svým výkonem posluchače rozhodně zaujalo,“ hodnotí celé turné doc. Režný.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)