350 skladeb skladatele Zdeňka Lukáše

Hudební skladatel Zdeněk Lukáš se narodil 21. srpna 1928 v Praze. Patří k nejhranějším a nejzpívanějším českým skladatelům vážné hudby druhé poloviny 20. století, je autorem více než 350 skladeb.



Michal Ezechel, pondělí 13. října 2008
Magazín > Sborový život

skladatel Zdeněk Lukáš

První hudební vzdělání získal na pražském učitelském ústavu. Po studiu vyučoval v letech 1946 až 1951 na základních školách v tehdejším okrese Jílové. V letech 1953 až 1964 byl producentem Československého rozhlasu v Plzni, kde začal rozvíjet kompoziční činnost a spolupracoval s Plzeňským rozhlasovým orchestrem a jeho předními sólisty. V roce 1954 založil sbor Česká píseň a po dobu téměř dvaceti let byl jeho sbormistrem. Tento sbor měl sloužit především k pravidelnému pořizování nahrávek úuprav lidových písní pro rozhlasový pořad Hrají a zpívají Plzeňáci. V té době měl za sebou již celou řadu kompozičních prací, v letech 1961 až 1970 absolvoval konzultace u skladatelské osobnosti Miloslava Kabeláče. Od roku 1964 se začal věnovat v Praze a v Jílovém soustavné činnosti kompoziční. Osudným se mu stalo koncertní turné s Českou písní do španělské Barcelony v roce 1972, kde byl vyhlášen nejlepším sbormistrem a požádán o kompozici pro příští ročník festivalu. Po návratu však byl vyslýlách STB a s ním i další členové sboru. Výsledkem bylo nucené ukončení jeho sbormistrovské činnosti u České písně, zákaz vstupu do plzeňského rozhlasu a rozhlas přestal vysílat i jeho skladby. V letech 1973 až 1975 vyučoval na Pražské konzervatoři harmonii a kontrapunkt, přestože sám konzervatoř nikdy nestudoval. V letech 1975 až 1979 byl sbormistrem ženského sboru Československého státního souboru písní a tanců.

Zdeňka Lukáše silně ovlivnila lidová hudba, po celý život pro něj byla inspirací, ale využil ji a přetvořil v osobitý hudební projev, který obdivují a milují stovky muzikantů a tisíce posluchačů. Jeho dílo zahrnuje 354 opusových skladeb a bezpočet úprav lidových písní a tanců. Je autorem sedmi symfonií, několika oper, množství oratorií, kantát a desítek sborových skladeb, za něž byl mnohokrát oceněn doma i v zahraničí. Např. osmihlasý smíšený sbor Podej mi ruku z roku 1980 byl oceněn Českým hudebním fondem, Pocta tvůrcům op. 147 byla oceněna 3. místem ve skladatelské soutěži v Jihlavě, když první a druhá cena nebyly uděleny. Sbor Dragouni op. 183 získal první cenu ve vyšší kategorii skladatelské soutěže v Jihlavě v roce 1983. Cyklus Parabolae Salomonis byl odměněn čestným uznáním ve skladatelské soutěži E. Blocha v USA.

Roku 1996 stál Zdeněk Lukáš spolu se Sylvií Bodorovou, Lubošem Fišerem a Otmarem Máchou u zrodu skupiny autorů Quattro, která prezentovala svou hudbu na představeních předních umělců. Zdeněk Lukáš zemřel 13. července 2007 v Praze. Nedožité osmdesátiny slavného dlouholetého občana Prahy 10 Zdeňka Lukáše jsou připomínány v letošním roce na řadě koncertů v celé České republice. V neděli 19. října 2008 v 17 hodin vzdají hold oblíbenému skladateli sboroví zpěváci ve Dvořákově síni Pražského Rudolfína na slavnostním koncertě nazvaném Pocta tvůrcům /vstupenky jsou v prodeji v pokladně České filharmonie/. Ve středu 29. října 2008 v 18.30 zazní dvě Lukášovy komorní skladby na koncertě pod záštitou starosty Vladislava Lipovského v Galerii Deset na Čechově náměstí /vstup zdarma, rezervační vstupenky jsou až do vyčerpání kapacity míst v sále vydávány v informačních kancelářích městské části Praha 10/. V podání Dua ECO zazní mimojiné poslední dokončené dílo Z. Lukáše Rotlevův šlojíř.

Se souhlasem redakce převzato z Novin Prahy 10.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)