Foersterovy Osenice 2004 – Festivalové portréty IV.

Pěvecký spolek Jizeran Semily

Smíšený pěvecký sbor založený již v r. 1860, ale v temných letech normalizace zanechal na 20 let své činnosti. Od svého obnovení v roce1989 je však velmi pilným a všestranným.



František Zumr, úterý 17. srpna 2004
Magazín > Sborový život

Foerstrovy Osenice

Foerstrovy Osenice

Má na svém kontě již 244 koncertů a vystoupení ve 45 městech a obcích ČR, SRN i Nizozemí. Proslul uváděním pastorel, písňových cyklů a mší, které realizoval s amatérskými i profesionálními tělesy, Komorním orchestrem Jizeranu, se souborem Musica bohemica, Filharmonií Hradec Králové, s Komorním symfonickým orchestrem Pardubice a v poslední době s Komorním symfonickým orchestrem Krkonošského metra. Vedle skladeb J. J. Ryby, E. Paschy, V. J. Kopřivy, J. I. Linka, B. Smetany, zpíval i ve velkém díle M. Boka – Misse solemnis. Na festivalovém matiné v osenickém chrámu uvedl spolu s KSO Krkonošského metra Missu brevis Sancti Joanis de Deo J. Haydna. Tak se v Osenicích muzicírovalo jako za časů dědečka J. Foerstra.

Jiří Kurfiřt, sbormistr Jizeranu studoval hru na klavír, na housle, na violoncello, zpíval v dětském chrámovém sboru, na Konzervatoři v Teplicích klavírní hru a během vojenské služby bastrubku. Zakořenil v Semilech a po četných peripetiích i u PS Jizeran jako jeho sbormistr.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)