Setkání pěveckých sborů Plzeňského a Karlovarského kraje

Významná akce sborového zpívání se letos uskuteční 24. května v Přešticích, rodišti Jakuba Jana Ryby. Jeho vánoční mši má ve svém repertoáru téměř každý pěvecký sbor. Přeštickému sboru Carmina mnoho zpěváků spřátelených sborů závidí, že si tuto mši může každoročně zazpívat v nádherném Chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Snad proto, když se letos přeštický ženský sbor CARMINA stal organizátorem setkání pěveckých sborů Plzeňského a Karlovarského kraje, projevilo zájem o účast tolik sborů. Do Přeštic si jich přijede zazpívat jedenáct! Koncerty se budou konat ve velkém sále Kulturního zařízení a v kostelích v Přešticích a v nedalekých Nezdicích. Ale jak známe atmosféru předchozích setkání, zpívat se bude téměř všude!



Ivana Froňková, čtvrtek 8. května 2008
Magazín > Sborový život

Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Přešticích

Na historii těchto setkání sborů jsem se zeptala předsedkyně Oblastního výboru Unie českých pěveckých sborů Plzeňského a Karlovarského kraje Miluše Volákové, členky sboru CARMINA.

Od kdy probíhají tato setkání pěveckých sborů?

První setkání se konalo v Plzni v roce 1995 , další pak v Mariánských Lázních (1997), Karlových Varech (1999), Domažlicích (2001), Klatovech (2003) a poslední v roce 2005 v Aši. V loňském roce odstoupil z funkce předsedy Oblastního výboru Dr. Frolík, významný organizátor těchto akcí. Dvouletý interval setkání byl přerušen, ale věřím, že se nám opět podaří na tuto úspěšnou tradici navázat. Organizátorem setkání je vždy některý ze sborů. Není to snadná záležitost a ne každý sbor si na to troufne. Je zde nutná součinnost a podpora mnoha subjektů světských i církevních, protože se zpívá i v kostelích. Významná je samozřejmě i role finanční podpory - městem počínaje, přes sponzory až k samotné Unii českých pěveckých sborů.

Zajímalo by mě, jak Unie podporuje činnost pěveckých sborů?

UČPS Plzeňského a Karlovarského kraje by ráda pomáhala sborům jak po stránce umělecké, např.zasíláním bulletinu, dostupností notových materiálů, tak také po stránce finanční podporou setkání sborů, různých festivalů (např. Festival duchovní hudby Šumava-Bayerischer Wald) a přispěním k oslavám významných výročí sborů. Například v příštím roce bude 20 let od vzniku slavit přeštická CARMINA.

Co byste popřála letošnímu setkání sborů?

Všem jedenácti sborům přeji, aby se jim v Přešticích dobře zpívalo. Jak na koncertních vystoupeních, tak i všude tam, kde budou mít chuť si zazpívat. Organizátorům, tedy hlavně Carmině, přeji, aby vše klapalo podle plánu, divákům a posluchačům přeji hezké zážitky a všem bez rozdílu hodně sluníčka a dobré nálady!

Město Přeštice a ženský pěvecký sbor CARMINA udělají jako hostitelé vše pro to, aby se setkání sborů v sobotu 24. května stalo pro všechny účinkující a posluchače hezkým zážitkem. Přijďte nám pomoci vytvořit milou a přátelskou atmosféru při vystoupeních sborů, jak to přeštické publikum umí. Na váš potlesk a uznání se bude těšit na tři sta zpěváků a z různorodých repertoárů si určitě každý vybere právě tu „svoji“ skladbu!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)