V pátek bude předána Cena Jana Opletala

Studentská komora Rady vysokých škol a Unie českých pěveckých sborů spojily síly, aby letos společně důstojně oslavily Mezinárodní den studentstva. Již několik let je součástí oslav také předání Ceny Jana Opletala, která bude letos předána v průběhu zahajovacího koncertu festivalu Festa academica.



-cs-, středa 14. listopadu 2007
Magazín > Sborový život

Jan Opletal

autor neznámý / Rozumět dějinám, 1938

Cenu Jana Opletala uděluje Studenstká komora Rady vysokých škol osobnosti, která se zasloužila o rozvoj akademické samosprávy, účast studentů v akademické samosprávě nebo o obhajobu práv studentů vysokých škol. Návrhy na udělení ceny podávali členové Komory, akademické senáty vysokých škol a fakult, nebo jejich studentské části, anebo orgány soukromých vysokých škol plnící funkci obdobnou funkci akademického senátu, a právnické osoby zřízené k výkonu činnosti v oblasti podpory rozvoje vysokého školství, akademické samosprávy nebo k obhajobě práv studentů. O udělení ceny rozhodoval v minulém týdnu výbor, v němž zasedli mimo jiné předseda Akademie věd ČR, prof. Václav Pačes, předseda Grantové agentury ČR, prof. Josef Syka či rektorka rektorka Univerzity Jana Evangelisty Purkyně doc. Iva Ritschelová.

Jan Opletal (1915-1939) byl studentem Lékařské fakulty Karlovy univerzity, který byl zabit při protinacistické demonstraci během německé okupace. 28. října 1939 se zúčastnil protinacistické demonstrace, která byla nacisty tvrdě potlačena. Byl vážně zraněn střelou do břicha a navzdory lékařské péči 11. listopadu zemřel. Opletalova pohřbu 15. listopadu 1939 se zúčastnily tisíce studentů a jejich setkání přerostlo v další protinacistickou demonstraci, jejímž důsledkem bylo zavření všech českých univerzit a kolejí z nařízení říšského protektora Konstantina von Neuratha. Více než tisíc studentů bylo odvezeno do koncentračního tábora a devět studentů bylo 17. listopadu popraveno. Mezinárodní unie studentstva proto 17. listopad vyhlásila Světovým dnem studentstva.

Více o pořadech festivalu Festa academica najdete na jeho webových stránkách na adrese http://www.festaacademica.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)