Vox cantabilis slaví 10 let!

Právě před deseti lety, v říjnu 1997, byl založen jirkovský komorní smíšený sbor Vox cantabilis. Přestože deset let z pohledu historie neznamená nic a ani v lidském životě to není mnoho, pro sbor už je to docela slušná řádka let. Mnohé sbory samozřejmě mají historii mnohem delší, těžko v nich ovšem zpívají zakládající členové. Po jednom desetiletí ovšem ve sboru můžete mít zakládajících členů většinu, navíc existuje velká šance, že si vzhledem k věku ještě něco pamatují.



Ondřej Klečka, pondělí 8. října 2007
Magazín > Sborový život

Co vše se tedy za tu dobu událo? Co vše sbor zvládl a co se mu povedlo? Základní ideou, která sbor provází již od založení, bylo vytvořit kvalitní komorní soubor zaměřující se především na "starou muziku", hlavně hudbu období renesance. Tento cíl byl beze zbytku splněn, i když samozřejmě v repertoáru nejsou jen skladby renesanční, ale i z období pozdějších, a to včetně děl současných autorů, písní lidových i spirituálů. Druhou ambicí bylo zúčastňovat se sborových soutěží a porovnávat svůj výkon s ostatními. Proto sbor pravidelně vyjíždí na soutěžní klání, a to jak v Česku, tak do zahraničí. Soutěže samozřejmě nejsou jen místem pro konfrontaci, ale i místem setkávání se s jinými sbory, lidmi a skladbami. Z hodnocení porot je pak možné zjistit oblasti, ve kterých se možné se zlepšovat.

Především díky přísnému a pečlivému nácviku umělecké vedoucí Sylvie Palkoskové se úspěchy dostavily. Z domácích mezi ty nejvýznamnější patří absolutní vítězství na III. ročníku mezinárodního festivalu pěveckých sborů "Jaro se otvírá" v Plzni a získání ceny Zdeňka Lukáše v květnu 1998, tedy pouze několik měsíců po vzniku sboru. Dále zlaté pásmo na 9. ročníku Mezinárodního festivalu adventní a vánoční hudby P. Ebena v Praze a cena za interpretaci hudby XX. století v listopadu 1999. V následujících letech se sbor opakovaně účastnil mezinárodního festivalu pěveckých sborů Iuventus mundi cantat v Olomouci, odkud si odvezl celkem 5 zlatých a 4 stříbrné medaile. Ze zahraničních úspěchů lze zmínit velmi cenné stříbrné medaile v kategorii chrámové hudby z I. sborové olympiády v Linci v roce 2000 a z III. sborové olympiády v Brémách 2004 v kategoriích duchovní hudby a komorních sborů, vítězství v 1. ročníku mezinárodního festivalu města Neapole “Voci nel sole“ v roce 2002 a zisk stříbrné medaile na mezinárodním festivalu „In ... Canto sul Garda“ v roce 2003 v Itálii. Mezi zatím poslední zahraniční úspěchy lze zařadit vítězství přivezené z 1. ročníku mezinárodní soutěže Musica Sacra v Bratislavě v kategorii vokálních ansámblů v roce 2006 a první místo v kategorii komorních sborů a cenu diváků z 6. ročníku mezinárodní soutěže na anglickém ostrově Jersey konaném taktéž v roce 2006.

Kromě soutěží sbor samozřejmě vystupuje při různých příležitostech v regionu – ať už to jsou vernisáže výstav nebo různá sborová setkání. Každý rok také pořádá jarní, podzimní či vánoční koncerty. Další příležitostí, kde můžete sbor vidět, jsou i jiná představení v blízkém i vzdálenějším okolí. Jejich plný výčet lze najít na webu sboru http://sweb.cz/voxc.

Všechny výše zmíněné aktivity by nebyly možné bez podpory a trpělivosti rodinných příslušníků členů sboru, ale také bez pravidelných sponzorů, kterým tímto všichni členové sboru děkují. Poděkování za podporu patří také ředitelce Základní umělecké školy v Jirkově, paní Mileně Sailerové, a v neposlední řadě umělecké vedoucí MUDr. Sylvii Palkoskové, bez níž by sbor nebyl tím, čím je.

Vox cantabilis pořádá při příležitosti svého jubilea výroční koncert, který proběhne ve čtvrtek 18. října 2007 v koncertním sále Základní umělecké školy v Jirkově. Začátek je v 19:00 hodin a jako hosté vystoupí Roman Štolpa a Musica festiva di Praga. Všichni jste srdečně zváni.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)