Moravan na Slovensku

Ve dnech 22.–23. září 2007 uskutečnil pěvecký sbor Moravan Domu kultury v Kroměříži, člen Unie českých pěveckých sborů, zájezd na Slovensko. Cílem cesty byla Suchá nad Parnou, s jejímž pěveckým sborem nás pojí několikaletá spolupráce a přátelství.



Helena Smékalová, čtvrtek 4. října 2007
Magazín > Sborový život

Kostel v obci Suchá nad Parnou.

Obec Suchá nad Parnou leží v Trnavské pahorkatině v dolině říčky Parná a Podhájského potoka, na kterém je zbudovaná rozsáhlá Suchovská vodní nádrž. Obec se rozkládá v nadmořské výšce 161–231 m. Je vzdálená 7 km od krajského města Trnava. Podle archeologických nálezů se soudí na osídlení už v době neolitu, z pozdější doby se vyskytly předměty paleontologické a potvrdila se existence římsko- barbarského osídlení. Vznik samotné obce se datuje do 13. století. Celá oblast již od počátku 13 století sloužila k zakládaní vinohradů, které vlastnily povětšinou šlechtické rody té doby a od 14. století také zámožní trnavští měšťané. Mezi vinohrady stál od počátku 16. století i kamenný dům, dědičný majetek rodu Palffyovců. Tento objekt, zvaný kaštiel, byl centrem obce až do 50. let 20 století. Dnes na jeho místě stojí základní škola a poblíž kostel sv. Martina původně gotický, později v letech 1699–1735 přebudovaný na barokní s krásným dobovým oltářem sv. Jana Nepomuckého a klasicistní kazatelnou.

K nejznámějším rodákům obce 20. století patří spisovatel a překladatel Blahoslav Hečko (1915 - 2002 ), spisovatel František Hečko (1905–1960), básník a překladatel Viliam Turčány, (*)1928, známý fotbalista a trenér Stanislav Jarábek, akademický malíř doc. Jozef Ilavský. V obci byla zřízena pamětní místnost slavným rodákům, kterou slavnostně otevřeli 24. června 2006.

Pěvecký sbor ze Suché nás pozval na oslavy 35. výročí svého založení. V roce 1972 vznikl jako Spevácky zbor suchovských žien z aktivity pana Zefirína Hečka, učitele, ředitele základní školy a významného slovenského kulturního pracovníka. Sbor vystupoval v různých zemích Evropy ( Německo, Rakousko, Itálie, Francie a Česká republika) a účinkoval na nejrůznějších soutěžích a akcích v rámci Slovenska. Orientoval se hlavně na lidové slovenské písně v úpravách hudebních skladatelů. V roce 1998 se ke sboru přidalo 10 mužů a přijal název Suchovský spevácky zbor. Repertoár spočívá především v provádění duchovní hudby, ale produkuje i skladby rozličných hudebních skladatelů a lidové písně.

Oba naše sbory vystoupily na slavnostním koncertě 22. 9. 2007 v kostele sv. Martina v Suché za účasti představitelů obce i Trnavského kraje, významných sponzorů a hostů a za velkého zájmu veřejnosti ze širokého okolí. Zúčastnili se také zástupci našeho společného partnerského sboru Slavoš z Berouna, díky kterému jsme v roce 2004 všichni vzájemně poznali a uskutečnili společné setkání 3 sborů na Kroměřížsku.

Na programu byly duchovní i světské skladby, které patří ke kmenovému repertoáru sborů (Moravan – Beethoven: Sláva Boží, Lukáš: Sanctus, Bortnianský: Son, Beichteler: Ad cantus, ad Choros, Silná : Reminiscentio supra Adam Michna z Otradovic, Lukáš: Támhle je lúka, Mozart: Nocturno, Vrbík: Hymnus ke cti sv. Václava; Suchovský spevácky zbor – eethoven: Óda na radost, Kjerulf: Jubilate, amen, Anonymus: Adorate te christe, Bortnianský: Tebje pojem, Haydn: O salutaris hostia, des Prés: Mária, matka milosti, Händel: Canticorum jubilo, Moyzes: Trávnice, Strečanský: Prídi, Janik premilený, Tučapský: Sadaj, slniečko horúce, Hečko: Za jeden krásný pohžad, Makawaya: Yakanaka Vhangeri)

Na závěr koncertu byly provedeny dvě společné skladby: Te Deum od Antonína Hromádky, kterou dirigoval pan Antonín Hudeček, sbormistr Moravana a Aká si mi krásna v úpravě E. Suchoně, pod vedením Ing. Aleny Baranovičové, dirigentky suchovského sboru, jež v r. 2005 převzala tuto funkci po panu Zefirínu Hečkovi.

V neděli ráno sbor Moravan doprovodil svým zpěvem slavnostní mši v kostele sv. Martina, kde uvedl několik částí Mše ke sv. Andělům strážným Františka Kyseláka a Sanctus z Misa brevis Zdeňka Lukáše.

Součástí zájezdu byla prohlídka města Trnavy, jejíž historická část tvoří památkovou rezervaci, zvláště krásných kostelů, katedrály sv. Jana Křtitele a Dómu sv. Mikuláše, díky čemuž je Trnava nazývána „Malý Řím“.

A stejně jako vždy dříve nám byla ze strany našich slovenských hostitelů prokázána dokonalá péče, dostalo se nám srdečného a vstřícného přijetí, úžasné pohostinnosti a ještě jsme si spolu neoficiálně krásně zazpívali při společenském večeru.

Jako vždy po takovém krásném setkání máme do budoucna plno dalších představ o vzájemných setkáváních u nás v Čechách ( v Berouně, v Kroměříži) i na Slovensku. Některé z nich se zcela jistě podaří uskutečnit.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)