Smíšený sbor města Šternberka v Alsasku

Jsou čtyři hodiny ráno, pondělí 11. června 2007. Šternberk se bude probouzet do nového dne. Před MKC zastavuje patrový autobus firmy Minitranz J. Ryšavý Slatinice a z něj se vynořují rozespalé postavy zpěváků a doprovodu v čele se starostou města Šternberka Jaromírem Sedlákem. Únava po dvanáctihodinové cestě , ale nádherný pocit – jsme zase doma a prožili jsme krásu!



Leoš Friedl, středa 26. září 2007
Magazín > Sborový život

Přírodní scenérie Alsaska nás okouzlila, ale ještě silnější bylo setkání s lidmi. Představitelé sboru Cesarion Rosheim nás přivítali ještě na Německé straně kraje spolu se svými přáteli ze sboru města Kappelrodeck před společenským centrem Pfarrerberghalle. Pod přístřeškem haly vzorně přichystané pohoštění. Jen se trochu narovnáme a již nás vítá starosta města a po přípitku jejich speciálním vínečkem značky Hext des vom Dasenstein – s logem čarodějnice – okouzleni pohledem na okolní stráně s vinicemi až málem do oblak, přinášíme svůj pozdrav – zaznívá Kde domov můj? A další naše písně, končíme hanáckou J. Vaci O Čelčec je lóka – to je zase naše krása, která nám jde přímo ze srdce. Oběd přichystal pan učitel Josef se svou kolegyní a ženou.

Ve městě Strasbourg navštěvujeme hřbitov, kde u hrobu J. C. Holického - potomka našich exulantů z 19. stol. Klademe věnec se znakem Šternberka a stuhami s francouzským nápisem – Milému příteli, sbormistru J.C. Holicky, pěvci města Štrenberk – Česká republika.Ve 23 h se společnost rozjíždí – jer třeba si odpočinout. Sobota ráno – již v 7 hodin sedíme u snídaně – 3 druhy sladkého pečiva, 2 druhy chleba, 6 různých jamů z vlastního sadu a při přátelském posezení je hned 90 min. pryč. Dopoledne je volno. My bydlíme v domku presidenta sboru J.C. Donese, sám si ho postavil / kromě střechy/ . Domek dokonale promyšlený , dobře využitý místnostmi, takže může přijmout mne s paní, starostou Šternberka a 2 mladými pěvci. Poté si jdeme prohlédnout kostel, ve kterém budeme v neděli.

Po návratu stylový oběd: salát, biftek s jáhlovou kaší. Již ve 20 h nasloucháme ve městě Dorlisheim večernímu „klekání“ zdejších zvonů. Koncert v protestantském templu začíná ve 20.30 h. Je věnován památce zesnulé Catariny Peter, která jako zástupce města byla u nás v roce 2004 a bydlela v rodině Krylových ve Štarnově. Teprve jednačtyřicetiletá podlehla těžké nemoci, a proto toto „Hommage“ na její počest a památku. Ve druhé části koncertu na zcela nových varhanách provádí své skladby mladý olomoucký varhaník Jan Gottwald. Využívá všech možností nástroje a velkou improvizaci na české duchovní písně mistrovsky zakončuje tuto část za velkého aplausu. Náš program sboru obsahuje kromě skladeb, které již zazněly u hrobu J. C. Holicky i tři chorály J. S. Bacha s brilantním doprovodem J. Gottwalda. Na závěr zní ortodoxní Chvalitě imja Hospodně se sólem Mirky Müllerové, jejíž syn z francouzské sekce Slovanského gymnázia v Olomouci zase „sólově“ překládal.

Další den ráno v 9.30 h zpíváme v Notre Damme (mariánský kostel) Na Bischenbergu při mši v redemptoristickém kostele a klášteře. V úvodu se zapojujeme do liturgie Missou brevis J. Swidera, místo žalmu je Dvořákův Hospodin je můj pastýř a při Communiu Pater meus a Zdrávas Maria Křižkovského. Po ukončení mše se loučíme hymnou ČR. Po zápisu do zdejší kroniky se přesouváme na vesnickou slavnost v obci Saint Nabor, pod horou sv. Odilly, patronky kraje , která žehná rukou sochy u kostela na vrcholku hory. Po obědě následovalo závěrečné shromáždění ve stanu. Starosta Šternberka přebírá pamětní medaili z Rosheimu z rukou Alphonse Trostlera, bývalého starosty Rosheimu, nyní šéfa zdejšího mikroregionu vysokého představitele departementu Bas Rhin, který byl u nás při obou návštěvách sboru v r.1991 i 2004.

Děkujeme přátelům za vše krásné a poučné. Starosta města Mgr. Sedlák vyslovuje pozvání francouzským pěvcům ze sboru Césarion do Šternberka a poté již polibky na rozloučenou, mávání a budeme vzpomínat...


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)