Sbor A MY TAKY reprezentoval město Liberec v Bosně a Hercegovině

Pěvecký sbor A MY TAKY pod vedením sbormistra Lukáše Trykara byl pozván sborem Mostar Gradski Hor v čele se sbormistrem Edinem Kmetašem a zúčastnil se ve dnech 6. – 9. září 2007 jako čestný host 2. ročníku Festivalu sborů z Bosny a Hercegoviny pořádaného letos v Mostaru. Mostarský sbor ještě zároveň slavil 10. výročí svého vzniku.



Jitka Gschwentnerová, pátek 21. září 2007
Magazín > Sborový život

Mostar je nádherné město, prolínají se tu vlivy křesťanské kultury, západní ‑ katolické i východní - pravoslavné, kultury islámské a židovské. Přestože od konce občanské války uplynula více než desítka let a historické jádro Mostaru, až na nepatrné výjimky, se opět leskne v celé své křehké kráse, vzdálenější ulice stále ještě často poskytnou pohled na rozstřílené fasády a zpustošené domovní bloky, které tam válka zanechala.

Na úvod pobytu čekalo náš sbor vřelé přijetí členkami mostarského sboru. Zajištěn byl bohatý doprovodný program - prohlídka historického centra Mostaru, návštěva zajímavostí v jeho blízkém okolí (Počitelj, Blagaj, Medžugorje a vodopády Kravice), ochutnávka specialit krajové kuchyně v místní restauraci.

Liberecký sbor se svým milým hostitelům představil samostatným celovečerním koncertem v Pavarottiho Hudebním centru, jež bylo otevřeno ve válkou zničeném Mostaru v roce 1997. Repertoár zahrnoval skladby českých i světových skladatelů, např. A. Vivaldi, W.A. Mozart, A. Dvořák, P. Eben, A. Tučapský, Zd. Lukáš, lidové a populární písně. Následující den se pak konal v Městském divadle festivalový galavečer všech zúčastněných sborů, na kterém se sešlo přes 200 zpěváků z celé Bosny a Hercegoviny. Liberecký sbor vystoupil v závěru večera a poté společnou písní s Mostarským městským sborem festival úspěšně zakončil.

Celý pobyt byl provázen vřelou a přátelskou náladou. Na společenském večeru jsme si navzájem s ostatními účastníky festivalu zazpívali lidové písničky, populární skladby, ba dokonce došlo k výměně notových partitur.

Setkání s pěveckým sborem Mostar Gradski Hor určitě nebude posledním, už teď se A my taky chystá na jejich přivítání v Liberci v polovině příštího roku. Zcela určitě máme v Liberci i okolí svým novým přátelům také co ukázat a zpěvem čerstvě navázané přátelství prohloubit.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)