KANTIKA na festivalu „ALTA PUSTERIA“ v italských Dolomitech

Návštěva Holandska v roce 2004 nás nadchla a řádně utužila kolektiv. Proto nabídka účasti na mezinárodním festivalu pěveckých sborů „Alta Pusteria“ v Itálii přišla v pravou chvíli.



Zdeněk Zavadil, úterý 14. srpna 2007
Magazín > Sborový život

Ve čtvrtek 21. června jsme se vydali na téměř 900 kilometrů dlouhou cestu. S ranním rozbřeskem nás přivítalo jižní Tyrolsko. Po cestě jsme se rádi protáhli při prohlídce malebného městečka Brunico. Odtud byl jen kousek do místa našeho ubytování ve vesničce Rasun di Sopra. Kolem nás se ve vší kráse tyčily horské velikány pohoří Dolomity. Počasí přálo a malý výlet do okolí, spolu s výbornou večeří, dodal energii na naše první vystoupení v kulturním domě v městečku Monguelfo. Zde účinkovalo šest italských a dva české sbory.

Poté jsme přejeli na náměstí do Villabassa, kde se konalo půlnoční setkání všech sborů. Vyslechli jsme mnoho rytmických písní ze vzdálených koutů - např: z Portugalska, Litvy, Kolumbie nebo dokonce Honolulu.

V sobotu jsme vyrazili k blízkému jezeru Lago di Anterselva. Spolu s dalšími sedmi italskými sbory jsme si protáhli plíce na čerstvém vzduchu ve výšce 1642 metrů nad mořem, tentokrát v lidovém tónu.

Odtud jsme se přemístili do městečka San Candido, kde se již řadilo do slavnostního průvodu všech 99 souborů z mnoha zemí světa v nádherných barevných krojích a kostýmech. Za bujarého zpěvu jsme došli na náměstí.Tady měly zaznít tři společné skladby: Mozartovo Ave verum, Verdiho Va pensiero z opery Nabucco a De Marziho Signore delle cime. Místo nebesky znějících melodií však oblohu proťaly blesky, zaburácely hromy a z oblohy se sneslo pořádné krupobití. Nakonec však, i když řádně promrzlí a promočení, jsme si svorně zapěli a pak hurá do tepla.

Po večeři jsme se představili s varhanním doprovodem, v kostele ve vesnici San Lorenzo. Krásné prostředí i akustika se podepsaly na našem zdařilém výkonu.

Zakončení celého festivalu bylo v městečku Sesto. V místním amfiteátru obdržel sbormistr každého souboru certifikát o účasti.

Organizaci zájezdu zajistili: Zdeněk Zavadil a M. Counihan. Varhaní doprovod obstaral Ing. Pavel Soldán a rovněž nás kvalitně posílili tenoristé z Uničovského pěv. sboru – František Pospíšil a Honza Bartoněk. Největší dík za úspěch, který jsme sklidili patří dirigentce Ireně Blektové za výběr reportoáru, jeho nácvik i konečnou prezentaci. V neposlední řadě je nutno vyzvednout podporu města Litovle a Pivovaru Litovel, a.s., kteří finančně a materiálně podpořili naši účast na tomto festivalu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)