Svatobor reprezentoval Sušici v Anglii a ve Skotsku

Muzikanty a sirky ze Sušice najdeš v světě hned, se píše v v Králi Lávrovi. Kazety sirek nechyběly snad v žádném dárkovém balíčku do rodin našich hostitelů v anglickém Shrewsbury a ve skotském Edinburgu. Muzikantů - zpěváků a hudebníků – se vypravilo na reprezentační koncertní turné ze Sušice hned čtyřicet.



Ivan Čámský, sobota 11. srpna 2007
Magazín > Sborový život

Ve dvou hlavních koncertech, které se konaly v kostelech, zazněly zejména duchovní skladby starých autorů i našich současníků. Mimořádný ohlas měla např. Missa Brevis od Zdeňka Lukáše, současného plzeňského skladatele. Oba koncerty zpestřil hudební doprovod „náhodného“ komorního sdružení ve složení Jan Pelech a Tomáš Baierl (housle), Lucie Káňová (flétna), Petr Osička (čelo) a naše stálá klavíristka Zdeňka Milotová a také sólistky Vendulka Stryková (vypůjčená z konzervatoře v Praze) a Katka Tatoušková, (naše „domácí ozdoba“). Při společenských setkáních s našimi partnerskými sbory jsme předvedli také ostatní široký repertoár a naše lidové písně, a za doprovodu několika kytar pak došlo úplně na všechno.

A jaké bylo naše přijetí? Připomněli jsme, že navazujeme na již velmi staré dobré vztahy česko-anglické historie. Vždyť český kníže Boleslav II. si vzal v 9. století za manželku anglosaskou princeznu Ediveu, anglický král Jindřich III. se ucházel o ruku naší Anežky České (12.stol.), Richard II. si vzal za manželku Annu Českou, oblíbenou dceru Karla IV. A nakonec pořádek v anglickém školství udělal na žádost anglického parlamentu J. A. Komenský….

Jak se později přiznali někteří naši hostitelé, byli jsme prvními Čechy, které v životě viděli. Ale již dnes se všichni těší na svůj zájezd do Sušice a velká většina z nich také na první návštěvu České republiky. Bydleli jsme v rodinách a měli jsme možnost poznat zblízka tamní domácí prostředí, zvyky, kuchyni. Mimořádné bylo také přijetí našeho sboru starostou města Shrewsbury a jeho chotí na radnici, s pohoštěním a mimořádnou prohlídkou „Stříbrné komnaty“. A věřte, že až přijedou naši noví přátele k nám, že se máme také čím pochlubit. Cestou jsme navštívili řadu míst, měst a památek a všude zazněla česká písnička.

Za přípravu a organizaci zájezdu patří zvláštní poděkování Anežce Nové a Miladě Váňové. A bez dlouhodobé mravenčí práce našeho sbormistra Pepíka Baierla by se takový zájezd vůbec neuskutečnil.

Díky všem za práci, čas, ochotu, spolupráci, toleranci. Naše tažení bylo úspěšné!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)