Setkání na Červeném Hrádku

Stalo se již hezkou tradicí pořádání setkání pěveckých sborů UČPS ústecké oblasti, které se střídavě každý druhý rok konají na různých místech regionu. V letošním roce se uskutečnilo na zámku Červený Hrádek u Jirkova. Přehlídková vystoupení souborů probíhala v příjemném nedělním dopoledni 10.června 2007 a s přispěním letního počasí mohly být využity akusticky ideální prostory zámeckého nádvoří.



Hana Kultová, čtvrtek 14. června 2007
Magazín > Sborový život

Happy Smile Chomutov

Po úvodním slovu předsedkyně OV se postupně představilo sedm řádných členů UČPS, z nichž každý byl uveden krátkým průvodním slovem. Se svým programem vystoupil jako první Krušnohorský pěvecký sbor Teplice (sborm. M. Tittlbach). Pěvecké sdružení severočeských učitelů (sborm. V. Podlena) vzhledem k vysoké nemocnosti členů ve velmi komorním obsazení krátce pozdravilo jen několika úpravami lidových písní. Plny elánu předvedly pestrý repertoár členky Clavis cordium Most (sborm. E. Šimková). Hlahol Chomutov, který právě oslavuje své sborové šedesátiny, se představil pod vedením sborm. M. Martincové a hlavní sbormistr M. Šulc se tiše zařadil jako platný člen sboru. Pomyslné podium ožilo při nástupu nejmladšího sboru Happy Smile Chomutov (sborm. A. Valevská). Vystoupení komorní části školního souboru přispělo k zahnání tichých a nevyřčených obav o zájem dětí a pokračování sborového zpívání. Přehlídku ukončily a po duši pohladily dva „domácí“ soubory Ženský komorní sbor Jirkov (sborm. Š. Navarová) a Vox cantabilis Jirkov pod vedením S. Palkoskové. Na pozvání výboru oblasti v průběhu setkání vystoupil jako host rusínský folklorní soubor Skejušan, který v Chomutově působí od   roku 1990 a jako jediný v ČR vystupuje a zpívá v rusínském jazyce a uchovává tradice tohoto nepočetného etnika.

Z reakcí účastníků i přítomných příznivců sborového zpěvu bylo zřejmé, že byl učiněn další krůček k dalšímu vzájemnému hlubšímu poznávání souborů a podařilo se ukázat širokou repertoárovou pestrost, kterou sborové zpívání přináší. Jako jeden veliký sbor si s chutí všichni nakonec zazpívali pod vedením Magdy Martincové závěrečnou společnou skladbu Z. Lukáše Za naším huménkem, která sklidila velký potlesk. Bylo to symbolické ale upřímné poděkování akciové společnosti Severočeské doly Chomutov, která ve svých aktivitách nezapomíná ani na amatérskou oblast kultury a finančně podpořila letošní setkání pěveckých sborů. I díky tomu, mohla být každému sboru předána publikace o historii Jirkova a zámku Červený Hrádek.

K úplné spokojenosti účastníků přispěla také možnost občerstvení v nově otevřeném restauračním zařízení přímo na zámku a členové dvou souborů si nenechali ujít ani odpolední prohlídku zámku. Prodloužili se tak příjemně prožité dopoledne a opakované „nashledanou v roce 2009“ bylo pro členy oblastního výboru tou nejlepší odměnou.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)