Japonsko-český koncert přátelství

Od skromných začátků, kdy jsme spolu s japonským sborem zpívali Faurého Rekviem v kostele sv. Mikuláše na Malé Straně, přes provedení Beethovenovy IX. symfonie ve Smetanově síni a následujícím roce ve Dvořákově síni Rudolfina, vrátila se každoroční japonská sborová reprezentace opět do Smetanovy síně Obecního domu.



František Zumr, PSPU, čtvrtek 10. května 2007
Magazín > Sborový život

Smetanova síň

Na obalu programu koncertu v pátek 6. dubna je mj. uvedeno: Je pro nás velikou ctí a radostí, že máme možnost Vám zde ve slavné Smetanově síni představit japonské písně, kterých si vážíme a spolu s nimi i kousek duše této naší vzdálené země. Tentokrát už bylo Japonsko reprezentováno asi 120 členným ženským Sborem japonsko – českého přátelství a asi 30 členným ženským sborem Hlasy evangelia. Profesor Norio Suzuki, skladatel a dirigent známý po celém Japonsku, sestavil pro české publikum jedinečný program japonských lidových a dětských písní, jejichž prostřednictvím chce představit našemu a evropskému publiku duši japonského národa. Spojil pěvecké sbory z Tokia, Kjota, Mijazaki a Kagošimy a spolu s jejich sbormistry uspořádal písně do šesti oddílů.

Oddíl Lidové písně – živá voda byl uveden tanečky krojovaných dětských zpěváků, každý oddíl pak moderátorkou, která tlumočila japonská slova písní jednotlivých oddílů do češtiny.

Příznačné názvy mohou poodhalit i obsah písní v jednotlivých oddílech – Žijeme jenom jednou, Věnováno lásce, Písně evangelia a budhistická Sútra srdce. Vrcholem programu byly Japonské písně – Rodný kraj, Svatojánská muška, Vzpomínky na léto, Hora z písku, Vedle sebe jako dvě svatojánské mušky a Úsměv. Na velkých plakátech bylo též demonstrováno japonské kaligrafické písmo a jím zapsaná krátká báseň.

Oživení v publiku nastalo při zpěvu gospelu Salve regina, který náš filmový a televizní divák zná z filmu Sestra v akci v nezapomenutelném podání černošské zpěvačky Whoopi Goldbergové. Někteří posluchači si s chutí při zpěvu zatleskali.

Závěrem zazpívala celá japonská reprezentace (včetně sbormistrů) skladbu Noria Suzukiho Ave Maria jako poctu autorovi celého projektu letošního roku. A rozloučení s jedinečným publikem a jedinečnými zpěvačkami ve Smetanově síni nemohlo být jiné.

Když v Japonsku končí vyučování, reprodukují jim jako znělku několik úvodních taktů z Larga Novosvětské symfonie A. Dvořáka. A parafrází na tuto skladbu s japonským textem se loučil i celý reprezentační tým Noria Suzukiho. Čeští posluchači se ve druhé sloce přidali českým zpěvem, či písní beze slov. S úsměvem na tváři a hřejivým pocitem u srdce se loučili všichni.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)